≡ Menu

Akibat Mencangkung Diatas Mangkuk Tandas Duduk

Akibat Mencangkung Diatas Mangkuk Tandas Duduk

Percaya ataupun tidak banyak dikalangan orang ketika menggunakan tandas , terpaksa naik dan mencangkung di atas tandas mangkuk untuk menghindari dari duduk di mangkuk tandas awam yang kadang kalanya untuk mengelak dari kekotoran.

Bagaimanapun tindakan ini akan mengakibatkan kita berada pada posisi yang sangat berbahaya.Mencangkung pada saat menggunakan tandas mangkuk duduk sangat dilarang, kerana bahannya terbuat dari seramik / porselein, tidak mampu untuk menampung berat seluruh badan pada satu masa.

Lihat gambar dibawah, ini adalah peristiwa yang benar-benar terjadi, dimana mangkuk tandas duduk terbelah dan pecah ketika seorang gadis duduk mencangkung saat menggunakannya.

kongsikan info ini kepada rakan-rakan yang lain dan anjurkan untuk memasang poster bahaya di toilet, yang dapat mencegah terjadinya kemalangan tersebut.

Artikel Berkaitan: Keburukan Akibat Menggunakan Tandas Duduk

Wallahu’alam….

Incoming search terms:
mangkuk tandas,cara solat duduk,tandas awam lelaki

{ 22 comments… add one }

  • adeq November 13, 2011, 2:15 am

    salam haha info menarik, tapi aku x boleh tengok lama-lama.mual.

  • nurul izzah November 18, 2011, 1:03 pm

    terasa macam tak ley nak duduk sekarang ni..nauzubillah..peritnya..kesian tubuh badan yang menanggung tu..di Malaysia kah??

  • Pian November 18, 2011, 1:18 pm

    rasa2 nya…bukan di malaysia, Wallahu’Alam… semoga dapat ikhtibar untuk kita semua…

  • jef December 2, 2011, 5:29 pm

    kesian…

  • penerokajungle December 3, 2011, 7:21 am

    aduss sungguh tragis…rabak punggung dia,takut rasanaya nk guna tndas duduk

  • BUDAKKECIK December 4, 2011, 1:03 am

    MMG BKN DI MALAYSIA, MANGKUK TANDAS DI MALAYSIA STIL BERMUTU DAN DIJAMIN KESELAMTANNYA. BUT, KALO DH NAMENYE TANDAS DUDUK, SO, DUDUK LA, XPERLU BUAT AKSI LAIN…KANN…

  • sitiayu.adams December 7, 2011, 4:13 pm

    saya cadangkan buatlah tandas cangkong lbh byk dr tandas duduk untuk penguna2 awam, sebab kalau semua orang pakai yang duduk tu mcam geli la uh, tp atikal ni mmg best gila
    mhtevr tks byk3

    • EKA.UY December 14, 2011, 2:23 am

      uishh xleh ler cmtu cik kak….ksian nenek2 pkcik2 yg da tua,x larat nk tmpung badan lau cangkung….. muda2 leh la..++++ yg bdan kurus2 leh la cangkung je.

  • noorazlan December 7, 2011, 9:20 pm

    ini sebagai pengajaran kpd yg suka brtenggong d ats tandas duduk……

  • manja December 8, 2011, 10:25 pm

    kesimpulannye kalau boleh elakkan mengunakan tandas duduk..kerana memudaratkan…pihak bertanggungjawab perlu menghasilkan produk yg lebih berkualiti dan menjamin masa depan pengguna…………dari hak pengguna…

  • Hamba Allah December 9, 2011, 12:22 pm

    x boleyh la nk salahkn tnds duduk tu.. dh TAKDIR ALLAH menentukan dya akan jdi cm tu.. nk wt cm na?? so, pasrah je la.. bnykkn bersabar.. dn betulla ia memudaratkn.. ana pon x ske tnds duduk tu.. tndas cngkung lbih sempurna!!

  • omar December 13, 2011, 4:18 pm

    kan duduk mencangkung itu sunnah…

  • sceptical December 28, 2011, 4:28 pm

    mungkin betul cangkung di tandas duduk boleh pecah.
    tapi betul ke gambar ni… mcm CG je.
    – pompuan ni takda la besar (gemuk) sgt… force keberatan dia masa jatuh ( tak la jauh sgt kalau setakat cangkung) hingga ke belahan ceramik tu mungkin boleh mencederakan, tapi belahan gambar ni mcm kena langgar dgn lori je. nak sembelih lembu ngan parang tajam pun kena berapa kali gilis baru sampai tekak lembu.
    – mcm ni punya besar wound, pompuan ni akan mati due to loss of blood in a matter of minutes je, org terpotong tangan pun kena balut cepat2. ini terbelah punya besar.. darah kat katil dah la tak byk (sepatutnya byk betul kalau terbelah camtu)… nurse/doktor pun bole rilek2 amik gambar lagi. kalau betul besar ni, dari tandas nak bawa ke hospital pun dah nazak kot.
    – oleh itu, mengikut firasat aku, gambar ni 80% kemungkinan CG, gambar palsu

    • Farhana December 28, 2011, 10:57 pm

      prkara ni memng selalu brlaku…cuma kita je yg x tahu, ada yg trkoyak paha, yg trkoyak punggung dn ada juga yg trkoyak bahagian sendi buku lali kaki, baru2 ni ada seorg pesakit di hospital akibat dri mncangkung ats mangkuk tandas duduk dia cedera bhagian sendi buku lali kaki,terkoyak rabak, ngeri sangat…bayangkanlah sbb kita brada dlm keadaan tidak bersedia, mane lah nk tahu benda tu nak pecah, jadi tekanan dn hentakkan yg brlaku terlalu kuat, lps tu dah le jatuh terjerelus dalam mangkok tu dlm keadaan cedera lagi mcm mane nak bangun, lagi lama disitu lagi banyaklah terkoyak,…lagi satu, kita prlu tahu,isi dan kulit dibahagian punggung dan paha adalah tempat yg paling mudah terkoyak terlalu sensitif jika brlaku kmalangan seperti gambar diatas, dan saya rasa gambar mangkuk tandas duduk diatas yg pecah tu sahaja bukan gambar sebenar,hanya gambar hiasan @ adobe..kalau anda nak tahu gambar org yg cedera diatas tu palsu atau tidak, cubalah mencangkong sampai pecah,mungkin jawapannya lebih tepat,huhuhuh…na’uzubillah…

  • ijul June 22, 2013, 12:10 am

    ini gambar penipuan, pada gambar cangkung yg pecah tak ada bercak darah, itu boneka peraktek universitas kedokteran

    • izzat June 22, 2013, 6:28 am

      gambar yang mangkuk tandas pecah dengan gambar yang orang cedera tu, dua gambar yang berbeza lah….bukan kejadian tu berlaku dekat tandas yang mangkuk pecah tu dalam gambar di atas… dalam gambar tu cuma tunjuk jaa..contoh mangkuk tandas yang pecah….aduhhh… cuba search kat google, banyak jaa gambar mangkuk tandas pecah, setahu saya gambar yang orang cederatu berlaku di Brazil…admin blog ni cuma adobe dan satukan 2 gambar yang berbeza tempat dan kejadian, kena pandai teliti lah bab2 adobe ni, jangan main komen je…nnti jadi bahan gelak…huhuhu…

  • ayie June 25, 2013, 7:34 pm

    ya Allah kau lindungilah umat mu yang terseksa ni ya Allah…

  • Nutri Bullet May 26, 2014, 11:23 pm

    Semoga kita terhidar dari musibah ini..

  • Fier May 28, 2014, 7:36 am

    Bukan kes ni jadi kat Brazil ka?

  • nana May 28, 2014, 9:05 am

    jgn la samakan org dgn lembu

  • Izwani Mahmud May 28, 2014, 9:47 pm

    Ni berlaku kat mn? Ngerinya tgk. Rasa mcm takut nk guna tandas duduk dh….

  • Raj May 29, 2014, 8:56 pm

    Sebagai seorang doktor perubatan forensik. Saya ingin menyatakan yang artikel in ialah palsu. Kecederaan yang diterima di gambar kedua itu tidak konsisten dengan gambar pertama. Kejatuhan macam itu tidak boleh menyebabkan koyak sampai dalam…. Lagipun dalam gambar mangkuk tandas dimana nampaknya belum dibersihkan, tiada setitis darah pun

Leave a Comment

CommentLuv badge