*

Azab Allah Akibat Meringankan Mandi Junub

by Hasnul Hadi Ahmad on February 21, 2012

in Kisah & Pengajaran

Dalam sebuah riwayat menceritakan pada masa dahulu, ada seorang lelaki sangat alim lagi warak. Lelaki itu menceritakan tentang suatu kejadian ngeri yang dihadapi oleh seorang lelaki yang tinggal sekampung dengannya ketika menemui maut.

Selepas di Kafan dan di sembahyangkan, jenazah lelaki itu pun dibawa ke tanah perkuburan untuk disempurnakan pengkebumiannya. Semasa jenazah itu sampai di tanah perkuburan, keadaan dan suasana di situ begitu sepi sekali. Manakala liang lahatnya sudah sedia menanti di depan untuk dikebumikan jenazahnya.

Kemudian kaum kerabat dan sahabat handai lelaki berkenaan menurunkan keranda mayatnya perlahan-lahan ke dalam liang lahad tersebut. Sebaik sahaja mereka hendak meletakkan jenazah itu, tiba-tiba mereka begitu terperanjat apabila terlihat seekor binatang yang sama bentuknya seperti kucing sudah berada di dalam kubur itu. Apabila melihat binatang berkenaan, para jemaah terperanjat dan tercengang. Inilah pertama kalinya seekor binatang berada di liang lahad, menunggu mayat dikebumikan.

Beberapa orang dari kaum kerabat cuba menghalau binatang tersebut tetapi hampa malah binatang itu terlalu bengis dan gerun, kukunya yang tajam mencakar-cakar batang kayu yang dijolok ke arahnya. Binatang itu tetap berdegil dan terus bertahan di dalam liang itu dengan mata yang memancar-mancar menampakkan kebengisan laksana harimau yang memerhatikan mangsanya.

Akhirnya kaum kerabat lelaki itu mengambil keputusan untuk mengali satu liang lahad yang baru bagi mengelakkan jenazah disimpan bersama binatang misteri itu. Setelah siap di gali dan para jemaah pun mengangkat jenazah kearah liang lahad dan cuba menurunkan keranda perlahan-lahan. Alangkah terkejutnya mereka apabila di dapati binatang ganjil itu sudah pun berada di dalam lubang itu.

Setelah gagal mengusir binatang itu buat kali keduanya, akhirnya kaum kerabat lelaki itu mengambil keputusan untuk mengkebumikan jasadnya dengan binatang tersebut. Sebaik saja tanah di timbus separuh liang lahad, para jemaah terkejut bila satu bunyi yang menghairankan keluar dari kubur tersebut. Bunyi itu seakan-akan daging dan tulang jasad si mati itu dicakar dan dipatahkan oleh binatang buas, bunyinya amat menakutkan setiap yang berada di tanah perkuburan itu. Seorang alim lalu menemui isteri lelaki itu dan bertanya adakah ada perbuatan yang buruk pernah di lakukan oleh si mati semasa hayatnya. Isteri lelaki itu lalu memberitahu yang suaminya merupakan seorang lelaki yang baik budi pekertinya, tetapi sepanjang perkahwinan mereka, suaminya itu tidak pernah menyucikan dirinya dengan “mandi hadas” setiap kali selepas melakukan persetubuhan.

Dalam riwayat lain, orang yang tidak mandi hadas (Junub/besar) apabila dia mati, mereka ini akan diberikan pakaian hina dan terlaknat dari neraka.

Mandi junub adalah satu mandi yang sangat dituntut dalam islam. Walaupun sesetengah orang kita memandangnya remeh tapi ketahuilah bahawa azabnya amatlah pedih bermula dari alam kubur lagi.

Kredit: halaqah.net

Wallahu’alam….

Advertise Here
Incoming search terms:
azab allah,kisah azab kubur,Dosa tidak mandi wajib,CERITA AZAB ALLAH,Azab kubur,kisah azab Allah,cerita hidayah azab,azab alloh,adzab allah,Cerita azab,akibat tidak mandi wajib,cerita azab kubur,dosa tidak mandi junub,siksa kubur mayat,orang yang mandi junub pertama kali di dunia,azab2 allah,azab2 org yg meninggalkan solat,kisah nyata hidayah azab,azab allah itu sangat pedih

{ 6 comments… read them below or add one }

Gerizal February 21, 2012 at 9:52 pm

Subahanallah

Reply

nurmisnan March 1, 2012 at 9:55 am

Azab sungguh siksaan Allah kpd hamba-Nya yg memandang
ringan akan mandi Junub.. MasyaAllah… seksa
nurmisnan recently posted..Cara merawat Amnesia dirumahMy Profile

Reply

manse September 7, 2012 at 4:31 pm

Perintah ALLAH jgnlah diabaikan. Jelas semuanya ada balasan samada baik atau buruk. Ampunilah dosa-dosa hamba mu ini.

Reply

Muhammad Rialdi November 20, 2012 at 7:10 pm

Mkanya sya snget berhat” dlm melakukan mandi junub krna tkut kna azab dri Allah SWT …..
Muhammad Rialdi recently posted..Tema Windows PRINCE OF PERSIAMy Profile

Reply

jamilah June 11, 2013 at 8:50 pm

terimakasih kerana ingatkan umat islam takut akan hukuman allah

Reply

Jill February 2, 2014 at 4:35 pm

Hello to every body, it’s my first visit of this web site; this web site carries amazing and genuinely fine material in favor of visitors.
Jill recently posted..JillMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

Page Rank
.