*

Buka Hijab Melihat Jin (Makhluk Halus)

by Hasnul Hadi Ahmad on May 21, 2012

in Info & Maklumat

Kita boleh melihat jin jika ia menukarkan bentuknya tetapi tidak boleh melihat bentuknya yang asal sebagaimana firman Allah s.w.t bermaksud :

“Wahai anak-anak Adam! janganlah kamu diperdayakan oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapa kamu dari syurga, sambil ia menyebabkan terlucutnya pakaian mereka berdua untuk memperlihatkan kepada mereka: aurat mereka (yang sebelum itu tertutup). Sesungguhnya syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu teman rapat bagi orang-orang yang tidak beriman.”  (Surah Al-A’raf Ayat: 27)

Al Hafiz Ibnu Hajar mengatakan, “kadang-kadang syaitan itu membentukkan dirinya dalam pelbagai bentuk, maka kita kadang-kadang dapat melihatnya. Ayat ini menyatakan kita tidak dapat melihatnya di dalam bentuknya yang asal.”

Al Imam Asy Syafie r.a mengatakan sebagaimana yang didengar oleh Ar Rabi’ yang diriwayatkan oleh Al Baihaqi r.a di dalam Kitab Manaqib Asy Syafie,“ Barangsiapa yang mengaku dia melihat jin kita tolak pengakuannya kecuali ia seorang Nabi.”

Walaubagaimanapun dapat kita buat satu kesimpulan bahawa seseorang itu dapat melihat jin dalam bentuk yang lain tetapi tidak dalam bentuknya yang asli.

Nabi Muhammad s.a.w menjelaskan baginda ternampak Ifrit melintas baginga sewaktu baginda sedang sembahyang, sebagaimana sabdanya yang bermaksud :

“Ifrit melintas di hadapan aku semalam untuk mengganggu sembahyangku, Allah s.w.t membenarkan aku sehingga aku ingin mengikatnya di pagar masjid sehingga subuh dan kamu boleh melihatnya tetapi aku teringatkan perkataan / doa saudara ku Sulaiman, “ Ya Tuhanku, kurniakanlah kepoadaku kekuasaan yang tidak akan dicapai oleh orang selepas aku.”

Di dalam hadis di atas dapatlah kita membuat kesimpulan :

1. Keupayaan manusia melihat jin adalah sesuatu yang mustahil. Firman Allah s.w.t yang disebutkan itu adalah secara umum tetapi para Nabi dikecualikan. Mereka ada kebolehan yang diberikan Allah untuk melihat bahkan boleh menguasai mereka sebagaimana Nabi Sulaiman boleh menaguasai jin.

2. Menunjukkan jin itu tidaklah kekal dalam bentuk asal mereka (api).

3. Melihat Ifrit oleh Baginda Rasulullah s.a.w adalah sesuatu yang khusus untuknya sebagaimana Baginda boleh juga melihat malaikat dalam bentuknya yang asli sehingga dapat melihat Malaikat Jibril yang mempunyai 600 kepak.

Manusia-manusia yang lain tidak mempunyai kelebihan sebagaimana yang Allah anugerahkan kepada Nabi-nabi berkenaan. Walaubagaimanapun setengah-setengah binatang juga dapat melihat jin sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Apabila kamu mendengar kokok ayam, mintalah kurnia dari Allah kerana ia melihat malaikat dan apabila engkau mendengar suara himar berlindunglah kepada Allah daripada gangguan syaitan kerana yang dilihatnya ialah syaitan.” (AL Bukhari, Muslim, Abu Daud dan Tarmizi)

Kelebihan binatang-binatang ini bukanlah sesuatu yang pelik kerana ulama telah mentahkikkan (memperakukan) kelebihan binatang yang boleh melihat sesuatu yang kita tidak dapat melihatnya. Lebah boleh melihat cahaya, mereka boleh melihat matahari di waktu awam gelap. Burung hantu dapat melihat tikus di waktu malam yang gelap gelita.

Sumber: Perubatan Islam Darussalam Malaysia

Wallahu’alam….
HasnulHadiAhmad.Com

Advertise Here
Incoming search terms:
buka hijab mata,cara melihat makhluk halus,buka hijab,hijab mata,ayat buka hijab,doa buka hijab,buka hijab melihat makhluk halus,amalan melihat jin,ayat buka hijab mata,doa buka hijab mata,doa membuka hijab,doa melihat jin,doa membuka hijab mata,doa untuk melihat jin,ayat alquran untuk melihat jin,ilmu buka hijab,ayat untuk membuka hijab,Cara membuka hijab,cara buka hijab,doa untuk buka hijab mata,doa melihat makhluk halus,ayat untuk melihat jin,makhluk jin,buka hijab ghaib,ayat melihat makhluk halus,mata hijab,doa lihat jin,ayat pembuka hijab,ayat-ayat untuk melihat jin

{ 7 comments… read them below or add one }

mat phero-x August 24, 2012 at 7:32 pm

ada orang awam yg boleh lihat makhluk tersebut di merata-rata tempat tu bagaimana pula?

Reply

Hasnul Hadi Ahmad August 26, 2012 at 11:57 am

Ya, ada sesetengah orang yang boleh melihat jin, tetapi bukan dalam bentuknya yang asal, dalam erti kata boleh melihat jin jika ia menukarkan bentuknya, bagi siapa yang boleh melihat jin, itu adalah satu kurniaan Allah Ta’ala kepadanya….

Reply

cg.sheikh malek October 14, 2013 at 9:11 am

Mcm mne dgn org yg dpt tafsir kelakuan seseorg?

Reply

Shahnizam December 14, 2013 at 10:18 am

saya belajar ilmu perubatan islam..
saya ceritakan sedikit tentang hijab mata ni.
kesemua manusia ada mata hijab..
ada 7 lapis pada mata batin / hijab :

lapisan 1 & 2 – hanya diberikan pd manusia (yg terpilih / diberi izin allah)

lapisan 3 – terdapat pada wali-wali Allah

lapisan 4 – dimiliki raja & ketua wali Allah iaitu Syeikh Abdul Kadir Al-Jalaini..

lapisan 5 – Saidina Ali sahabat Nabi S.A.W.. sbb itu beliau digelar *gedung ilmu*

lapisan 6 – hanya dicapai pada golongan Nabi-Nabi

Dan Lapisan 7 – Hanya dimiliki oleh baginda NABI MUHAMMAD S.A.W..kekasih ALLAH..Manusia teragung.. tiada manusia yg sanggup terbuka hijab sampai ke tahap 7..sbb itu baginda blh melihat 7 petala langit, 7 petala bumi..melihat neraka dan syuraga..manusia pertama dpt naik ke langit (isyrak-mikraj)..dan nabi pernah berkata “JIKA KAMU SEMUA NAMPAK APA YANG AKU NAMPAK, NESCAYA BANYAKLAH KAMU MENANGIS DARI KAMU KETAWA” Subhanallah

Reply

julia January 23, 2014 at 10:24 pm

saya ingin bertnya adakah manusia biasa ada kelebihan boleh melihat amalan orang lain..

Reply

amran March 4, 2014 at 4:57 am

please info more.. boleh ke saya dapatkan secara batiniah..

Reply

waheeda March 17, 2014 at 5:00 pm

Assalamualaikum wbt.. sy ingin meminya pendapat, sy mula merasa kadang2 melihat mkluk2 sejak bgku sekolah, tmbahan jika sy demam mkin byak sy lihat belegar2 diruang sekeliling.. tp kini sy dah 22 tahun.. sy merasa apabila sy pejamkan mata sy dpat melihat lembaga atau mkluk2 tsebut di belakang seseorang ataupn di sekitar.. tp jika sy x nk bg diri sy tengok bnda2 tesebut tp sy dapat merasanya khadiran. apa yang harus sy lakukan, apa yg blku kpda diri sy ni adalah kashaf? mohon bantu sy.. adakah sy harus mbiarkan atau berkumpa ustaz untuk menutupinya. terima kasih. wasalam

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post:

Page Rank
.