≡ Menu

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Mandikan Bayi Baru Lahir

Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Kongsikan kepada semua, moga bermanfaat.

Wallahua’lam….

Incoming search terms:
doa memandikan bayi,cara memandikan bayi dalam islam,cara memandikan bayi menurut islam,cara memandikan bayi baru lahir beserta gambarnya,doa mandi bayi,cara memandikan bayi baru lahir,Doa untuk memandikan anak,cara basuh berak bayi baru lahir,jika tidak beristinjak untuk baby,bacaan dalam islam untuk anak baru lahir dalam 40 hari,adab memandikan bayi baru lahir,doa saat memandikan bayi,doa untuk memandikan bayi,doa semasa mandi bayi,doa yang di baca ketika mandikan anak,doa sebelum memandikan bayi,doa mmbotaki bayi baru lahir,doa memandikan anak baru lahir,doa memandikan ank bayi 40 hari lahir,Doa memandikan bayi ala jawa,doa memandikan bayi baru lahir,doa saat memandikan anak,doa memandikan bayi permpuan,doa memandikan debay,doa memmandikan bayi,faktor2 bayi baru lahir tidak suka,hukum memandikan bayi,waktu sesuai mandikan baby,tip adab2 mandikan bayi baru lahir,sunnah memandikan bayi,sinki untuk bayi,selawat mandikan bayi,rupa kemaluan bayi perempuan baru lahir,niat mandi untuk bayi 40hari,masa sesuai untuk memandikan bayi,mandikan bayi sebulan di sinki,mandikan bayi baru lahir varsi islam,mandian bagus buat baby,langkah betul mandikan bayi baru lahir,ketika memandikan anak sebaik baca surah apa?,kesan bayi dicuci punggung menggunakan air,waktu baby mandi dalam islam,hukum memandikan bayi dalam islam,waktu sesuai untuk mandikan bayi,doa memandikan anak,cara memandikan bayi dlm islam serta gambar,cara memandikan bayi baru lahir yang benar sunnah,cara memandikan bayi baru lahir mengikut islam,Cara memandikan bayi ala islam,cara mandiin bayi menurut sunnah rasul,cara mandi bayi yang betul,cara mandi bayi ikut sunnah nabi,cara mandi bayi baru lahir,cara mandi baby,adab memandi bayi baru lahir \,basuh berak bayi guna air,bagaimana cara memandikan bayi umur 40hari,bagaimana cara memandikan bayi sesuai syariat islam,bagaimana cara memandikan bayi pada zaman rasulullah,bagaimana cara memandikan bayi dlam islam,Apa niatnya memandikan bayi kecil dan bagaimana do\anya?,cara memandikan bayi yang baru lahir menurut islam,cara menceboki bagi nenurut islam,doa mau memandikan bayi,doa mandikan gadis,doa mandi kan anak,doa mandi bayi umur 40 hari,doa ketika memandikan bayi dan artinya,doa ketika memandikan bayi,doa kasi mandi baby,Doa jika mau memandikan anak,doa disetiap bayi mandi,doa apa untk mandiin bayi,doa ajan memandikan bayi,doa abayi mau mandi,cerpen mandikan dan pakaikan baju baby,caramandi bayi,cara seram memandikan baby yang baru lahir,cara mrmandikan bayi 40 hari,amalan memandikan bayi
{ 8 comments… add one }
 • Rina September 22, 2013, 10:29 am

  Artikel ini bisa menjadi referensi bagi saya dikemudian hari jika sudah memiliki momongan
  terima kasih, izin buat save artikel ini ya…
  Rina recently posted..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

 • Linda June 21, 2014, 6:58 pm

  Petua yang sangat bagus dikongsikan terima kasih admin

 • nissa October 30, 2014, 11:04 am

  tips yang berguna..

 • Fairuza Mansor April 10, 2015, 11:29 pm

  Petua yang sangat berguna. Kebetulan hari ini, sepupu baru sahaja melahirkan baby boy.

  Mohon izin yea Sis untuk berkongsi ilmu ini dengan dia.

  Terima kasih ;)

Leave a Comment

CommentLuv badge