≡ Menu

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Mandikan Bayi Baru Lahir

Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Kongsikan kepada semua, moga bermanfaat.

Wallahua’lam….

Incoming search terms:
doa memandikan bayi,doa ketika memandikan bayi,doa memandikan anak,cara memandikan bayi menurut islam,cara memandikan bayi secara islami,cara anak bayi mandi sunah rosul,cara memandikan bayi baru lahir beserta gambarnya,Doa memandikan anak bayi,doa memandikan bayi baru lahir,doa saat memandikan bayi,Doa untuk memandikan anak,cara memandikan bayi baru lahir mengikut islam,foto memandikan bayi perempuan,waktu sesuai mandikan bayi baru lahir,adab memandikan bayi baru lahir,adab mandikan bayi,adab memandikan bayi dalam islam,tata cara memandikan bayi 8Bulan menurut rasulullah,doamemandikananak,waktu sesuai untuk bayi m,Do\a memandikan bayi,faktor2 bayi baru lahir tidak suka,waktu yang sesuai memandikan bayi,doa yang di baca ketika mandikan anak,Waktu yg baik utk memandikan bayi menurut islam,doa untuk memandikan bayi baru lahir,Do\a ktk memandikan bayi,doa untuk memandikan bayi,Doa jika mau memandikan anak,doa untuk mandikan budak,waktu sesuai mandikan baby baru lahir,Memandikan bayi yg baru lahir dan do\anya,sinki untuk bayi,rupa kemaluan bayi perempuan baru lahir,niat mandi bayi 40 hari,Memnadikan bayi secara islami,tip adab2 mandikan bayi baru lahir,memandikan bayi baru lahir menurut islam,masa sesuai untuk memandikan bayi,waktu memandikan bayi menurut islam,langkah betul mandikan bayi baru lahir,ketika memandikan anak sebaik baca surah apa?,Hukum memandikan bayi yang baru lahir menurut islam,waktu sesuai mandikan baby,hukum memandikan bayi guna arak,hukum memandikan bayi baru lahir menurut Islam,hukum memandikan bayi baru lahir,doa untuk mandikan bayi,doa semasa mandi bayi,cara memandikan bayi baru lahir ajaran islsm,cara memandikan bai menurut islam,cara mandikan bayi tanpa tab,cara mandikan baby ikut cara nabi,cara mandikan anak mengikut islam,cara mandiin bayi menurut sunnah rasul,cara mandi bayi yang betul,cara mandi bayi ikut sunnah nabi,cara mandi bayi baru lahir,cara cuci kemaluan baby perempuan,bolehkah mandi kepala bayi dengan air suam,bacaan memandikan bayi saat hari raya,bacaan memandikan bayi perempuan,bacaan memandikan bayi,cara mandi anak dalam hari,cara memandikan bayi dalam islam,cara memandikan bayi dlm islam serta gambar,doa sebelum memandikan bayi,doa memandikao bayi,Doa memandikan bayi ala jawa,doa memandikan baby,doa memandikan anak baru lahir,Doa memandi kqn bayi,doa mau memandikan bayi,doa mandikan bayi,doa mandikan baby baru lahir,doa mandi bayi baru lahir,di baca ketika mandikan bayi,dao ketika mamandikan bayi,caramandi bayi,cara memandikan bayi secara islam,baca an mandikan anak saat hari raya
{ 8 comments… add one }
 • Rina September 22, 2013, 10:29 am

  Artikel ini bisa menjadi referensi bagi saya dikemudian hari jika sudah memiliki momongan
  terima kasih, izin buat save artikel ini ya…
  Rina recently posted..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

 • Linda June 21, 2014, 6:58 pm

  Petua yang sangat bagus dikongsikan terima kasih admin

 • nissa October 30, 2014, 11:04 am

  tips yang berguna..

 • Fairuza Mansor April 10, 2015, 11:29 pm

  Petua yang sangat berguna. Kebetulan hari ini, sepupu baru sahaja melahirkan baby boy.

  Mohon izin yea Sis untuk berkongsi ilmu ini dengan dia.

  Terima kasih ;)

Leave a Comment

CommentLuv badge