≡ Menu

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Mandikan Bayi Baru Lahir

Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Kongsikan kepada semua, moga bermanfaat.

Wallahua’lam….

Incoming search terms:
doa memandikan bayi,cara mandikan bayi,cara memandikan bayi dalam islam,cara memandikan bayi dengan betul,doa mandikan bayi,cara memandikan bayi baru lahir,waktu sesuai mandikan bayi baru lahir,cara mencuci berak bayi baru lahir,mandikan bayi,lazada,cara mandikan,kenapa bayi baru lahir tidak digalakan guna mandian,doa memandikan bayi baru lahir,cara memandikan bayi menurut islam,doa pada saat memandikan anak,memandikan bayi baru lahir,mandikan bayi baru lahir,baju baby basin,waktu sesuai untuk bayi mandi,Bacaan memandikan anak baru lahir sdampai 40 hari,waktu sesuai mandikan baby,waktu yang baik memandikan bayi menurut islam,air mandi bayi hukum,waktu terbaik bayi mandi malaysia,waktu yang tepat memandikan bayi,zikir ya latif ya hadi untuk memandikan bayi,kaedah mandikan bayi,hukum najis bayi lelaki,Hukum memandikan bayi yang baru lahir,Hukum memandikan bayi baru lahir dalam islam,Hukum memandikan bayi baru dilahirkan dalam islam,gambar tata cara mandi bayi,mandikan bayi tidak boleh basuh kepala dahulu,sunnah nabi selepas memandikan bayi,waktu sesuai mandikan bayi,tab mandi bayi yang terbaik,selamatkah bayi baru lahir guna mandian bayi,sabun mandi bayi yang bagus di malaysia,sabda nabi waktu memandikan bayi,petua supaya baby tak pandang keatas,petua memandikan bayi,tatacara 40hari kelahiran menurt islam,tip mandiin baby,waktu mandi bayi baru lahir,waktu mandikan baby baru lahir,memandikan my beby yang baru di lahir kan,petua mandikan anak lelaki,memandikan bayi islam,Gambar memandikan bayi menurut islam,domemandikan bayi,adab dalam islam jika tali pusat bayi lepas,cara mandikan baby,cara mandi waktu bayi yang elok,cara mandi kan,cara mandi bayi islam,cara mandi bayi baru lahir,cara bagi mandi baby,belaian yg pertama perlu dimulakan pada gadis,bayi baru lahir mandi,bayi baru lahir di mandiin,bacaan yang baik ketika mandikan bayk,Bacaan memandikan bayi setelah 40 hari,Bacaan doa setelah bayi di mandikan,ayah mandiin bayi,adab memandikan bayi baru lahir,cara mandikan bayi atas sinki,cara mandikan bayi baru lahir,cara mandikan bayi dalam islam,Doa untuk memandikan anak,doa untuk anak yang baru di lahirkan,doa sebelum memandikan bayi,Doa saat memandikan bayi,doa saat mandikan bayi,doa ketika memandikan bayi,doa pada saat mandiin anak,doa memandikn baby,doa memandikan bayi agar kuat,doa mandikan anak bayi,doa mandikan anak,doa mandi untuk baby,cara2 mandikan bayi,Cara memandikan bayi jaman dulu,cara memandikan baby dengan cara muslim yg betul,adab memandikan bayi

{ 4 comments… add one }

 • Rina September 22, 2013, 10:29 am

  Artikel ini bisa menjadi referensi bagi saya dikemudian hari jika sudah memiliki momongan
  terima kasih, izin buat save artikel ini ya…
  Rina recently posted..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

 • Linda June 21, 2014, 6:58 pm

  Petua yang sangat bagus dikongsikan terima kasih admin

 • nissa October 30, 2014, 11:04 am

  tips yang berguna..

 • Fairuza Mansor April 10, 2015, 11:29 pm

  Petua yang sangat berguna. Kebetulan hari ini, sepupu baru sahaja melahirkan baby boy.

  Mohon izin yea Sis untuk berkongsi ilmu ini dengan dia.

  Terima kasih ;)

Leave a Comment

CommentLuv badge