≡ Menu

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Mandikan Bayi Baru Lahir

Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Kongsikan kepada semua, moga bermanfaat.

Wallahua’lam….

Incoming search terms:
doa memandikan bayi,doa ketika memandikan bayi,cara memandikan bayi dalam islam,doa mandikan bayi,cara mandikan bayi,cara memandikan bayi dengan betul,waktu sesuai mandikan bayi baru lahir,waktu sesuai mandikan bayi,cara memandikan bayi baru lahir,waktu mandi bayi baru lahir,bacaan memandikan bayi,cara mencuci berak bayi baru lahir,cara memandikan bayi ikut sunnah,cara sehat memandikan anak bayi menurut rosul,cara mandikan bayi dengan betul,cara mandian bayi baru lahir,cara mandi bayi di sinki,cara mandi bayi dengan betul,mandikan bayi baru lahir,memandikan bayi baru lahir,bacaan mandi bayi baru lahir,adab mandi bayi,cara mandikan baby,memandikan bayi dalam islam,waktu yang sesuai memandikan bayi,waktu terbaik mandikn bayi,doanya mandiin bayi sehat untuk ank nabi,doa untuk memandikan bayi usia 40 hari,doa untuk mandikan anak,doa untuk mandi kn bayi,Doa untuk bayi mandi,doa sedang mandikan bayi,islam Memandikan bayi,doa saat memandikan anak2,Doa n cara memandikan anak baby yg baru lahir,doa memandikan kakak bayi,doa mau mandikan bayi,doanya memandikan bayi,do\a mandi bayi 40 hari,Do\a memandikan bayi,memandikan my beby yang baru di lahir kan,mandiin bayi waktu jaman rasul,Mandiin Bayi 40 hari doanya Apa,pakaian bayi lelaki baru lahir,kapan waktu yang tepat memandikan bayi menurut sunnah rasul?,jangan sirami rahim ibu nak,sabun yang sesuai dengan baby baru lahir,selepas bayi dilahir bolehkah guna wet tissue,hukum najis bayi lelaki,hukum memandikan bayi dengan meletakkan ayat ayat doa dalam mandian,Gambar memandikan bayi menurut islam,tata cara mandi anak 4 bulan ke atas,wajibkah memandikan bayi baru lahir,galeri foto kemaluan bayi,waktu paling sesuai mandi bagi bayi baru lahir,doa saat memandikan bayi,doa mandi kan bayi,cara mandikan bayi baru lahir,cara mandikan baby baru lahir,adab dan cara memandikan bayi baru lahir,cara mandi bayi 4 bulan cara islam,cara mandi bayi,cara basuh berak anak dalam sinki,bolehkah bayi mandi selepas dilahirkan,bolehkah basah tali pusat ketika memandikan bayi,bayi yang baru lahir mandi,bagaiamana tata cara memandikan bayi menurut islam,bacaan yang baik ketika mandikan bayk,bacaan semasa mandikan anak,Bacaan memandikan bayi setelah 40 hari,Bacaan mandi bay,baby baru lahri melayu,adab memandikan bayi baru lahir,adab memandikan bayi,cara mandikan bayi dalam islam yang terkini,cara mandikan bayi mengikut islam,cara memandi kan bayi baru lahir dari rahim,doa mandi bayi 40 hari,doa mandi bayi,doa ketika memandikan b,doa ketika memandikan anak,doa ketika bagi mandi bayi,doa doa untuk memandikan anak,doa doa memandi kan ank,do cara memandikan bayi baru lahir,cuci najis baby yang betul,cuci najis baby baru lahir,cara sunnah mandi bayi,Cara memandikan bayi secara islam,cara memandikan bayi mengikut islam,cara memandikan bayi malaysia,cara memandikan bayi di zaman rasulullah,cara memandikan bayi,cara memandi kn bayi baru lahiri,adab mandikan bayi
{ 8 comments… add one }
 • Rina September 22, 2013, 10:29 am

  Artikel ini bisa menjadi referensi bagi saya dikemudian hari jika sudah memiliki momongan
  terima kasih, izin buat save artikel ini ya…
  Rina recently posted..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

 • Linda June 21, 2014, 6:58 pm

  Petua yang sangat bagus dikongsikan terima kasih admin

 • nissa October 30, 2014, 11:04 am

  tips yang berguna..

 • Fairuza Mansor April 10, 2015, 11:29 pm

  Petua yang sangat berguna. Kebetulan hari ini, sepupu baru sahaja melahirkan baby boy.

  Mohon izin yea Sis untuk berkongsi ilmu ini dengan dia.

  Terima kasih ;)

Leave a Comment

CommentLuv badge