≡ Menu

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Mandikan Bayi Baru Lahir

Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.

Cara Dan Adab Memandikan Bayi Baru Lahir

Bayi baru lahir adalah khalifah Allah yang baru menjengah dunia selepas sembilan bulan tinggal di alam rahim. Justeru ibu bapa yang beragama Islam mestilah menyambut kelahirannya mengikut cara yang dianjurkan oleh Islam.

Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Kongsikan kepada semua, moga bermanfaat.

Wallahua’lam….

Incoming search terms:
doa memandikan bayi,cara memandikan bayi dalam islam,waktu sesuai mandikan bayi,doa ketika memandikan bayi,doa memandikan anak,cara memandikan bayi dengan betul,cara memandikan bayi secara islami,cara mandian bayi baru lahir,bacaan memandikan bayi,cara basuh berak bayi baru lahir,cara memandikan bayi menurut islam,adab memandikan bayi dalam islam,do\a mandi bayi 40 hari,cara sehat memandikan anak bayi menurut rosul,cara mandikan bayi dengan betul,doa mandi bayi,cara memandikan bayi ikut sunnah,cara mandi bayi dengan betul,cara mandi bayi di sinki,memandikan bayi dalam islam,doa memandikao bayi,doa mau mandikan bayi,doa ketika sedang memandikan bayi,doa untuk mandi kn bayi,Doa memandikan anak bayi,doa saat memandikan bayi,doa memsndikan bayi umur 6 bln,doa mandi untuk anak bayi,doa mandi bayi 40 hari,doa mandiin bayi,doa untuk memandikan bayi usia 40 hari,waktu sesuai mandikan bayi baru lahir,wajibkah memandikan bayi baru lahir,tata cara memandikan bayi dalam islam,tata cara mandi anak 4 bulan ke atas,surah untuk mandian bayi,sabun yang sesuai dengan baby baru lahir,memandikan bayi baru lahir menurut nu,memandikan bayi baru lahir,Mandiin Bayi 40 hari doanya Apa,hukum nemandikan anak baru lahir,hukum memandikan bayi dengan meletakkan ayat ayat doa dalam mandian,gambar bayi baru di lahirkan,galeri foto kemaluan bayi,doanya mandiin bayi sehat untuk ank nabi,mandikan bayi dalam sinki,waktu terbaik mandikn bayi,doa ketika memandikan bayi jawa,doa ketika memandikan anak,cara memandi bayi baru lahir ikut sunnah,adab dan cara memandikan bayi baru lahir,cara mandikan bayi baru lahir,cara mandikan baby di sinki,cara mandikan baby baru lahir,cara mandi kan baby,cara mandi bayi dalam sunah,cara mandi bayi,cara ketika basuk berak,bolehkah bayi mandi selepas dilahirkan,bolehkah bayi baru lahir guna sabun,bagaiamana tata cara memandikan bayi menurut islam,ayat tntang memandikan ank,apa hukum mandi bayi baru lahir dalam islam,cara memandi kan bayi baru lahir dari rahim,cara memandi kn bayi baru lahiri,cara memandikan anak menurut islam,doa ketika bagi mandi bayi,doa doa untuk memandikan anak,doa doa memandi kan ank,doa bayi di mandikan,doa air mandi bayi,do a orang jawa mau memandikan bayi,D0a mandiin anak bayi,cuci najis baby yang betul,cuci najis baby baru lahir,cuci berak bayi,cara sunnah mandi bayi,cara nabi mandikan anak,cara memandikan bayi mengikut islam,cara memandikan bayi baru lahir mengikut islam,adab memandikan bayi baru lahir
{ 8 comments… add one }
 • Rina September 22, 2013, 10:29 am

  Artikel ini bisa menjadi referensi bagi saya dikemudian hari jika sudah memiliki momongan
  terima kasih, izin buat save artikel ini ya…
  Rina recently posted..Best List of Free PHP Website Hosting Services ProvidersMy Profile

 • Linda June 21, 2014, 6:58 pm

  Petua yang sangat bagus dikongsikan terima kasih admin

 • nissa October 30, 2014, 11:04 am

  tips yang berguna..

 • Fairuza Mansor April 10, 2015, 11:29 pm

  Petua yang sangat berguna. Kebetulan hari ini, sepupu baru sahaja melahirkan baby boy.

  Mohon izin yea Sis untuk berkongsi ilmu ini dengan dia.

  Terima kasih ;)

Leave a Comment

CommentLuv badge