*

Doa Khusus Mencegah Mati Pucuk Atau Lemah Tenaga Batin

by Hasnul Hadi Ahmad on April 28, 2012

in Doa' & Amalan, Kesihatan, Lelaki & Wanita

Lemah Tenaga Batin Atau Mati Pucuk

Lemah tenaga batin atau juga dikenali sebagai mati pucuk merujuk kepada ciri-ciri kegagalan alat kelamin lelaki untuk menegang atau mengekalkan ketegangan sehingga mencapai kepuasan seks.

Ia juga dikenali dengan nama disfungsi erektil (ED) atau “impotens” dalam istilah perubatan.

Lemah tenaga batin, berkait rapat dengan tanggapan budaya kepada kesuburan, kejayaan, dan kelakian, mampu menyebabkan kesan psikologi teruk termasuk perasaan malu, perasaan hilang harga diri atau rendah diri, seringkali ia tidak perlu kerana dalam kebanyakan kes ia boleh diatasi.

Terdapat budaya menyepi yang kuat dan tidak mampu berbincang mengenai masaalah ini. Fakta sebenar adalah sekitar 1 dari 10 lelaki akan mengalami masaalah lemah tenaga batin berulang pada satu ketika dalam hidup mereka.

Cara Mengelakkan Terjadinya Lemah Tenaga Batin

Dr Berger dan Deborah dalam bukunya BioPotency telah membuat beberapa saranan mengenai cara mengelakkan terjadinya lemah tenaga batin, antaranya:

1- Kurangkan memakan daging berlemak, telur, susu, ais krim, mentega dan keju.

2- Kurangkan menggoreng makanan, lebih elok ianya dipanggang atau direbus.

3- Lebihkan memakan ikan.

4- Kurangkan memakan makanan yang masin atau makanan yang diproses.

5- Makanlah banyak makanan yang segar, buah-buahan, sayur-sayuran serta bijiran segar.

6- Bersenamlah selalu selama 20 atau 30 minit sekurangnye 3 kali seminggu.

Menjaga Kesihatan Diri Adalah Tuntutan Agama

Islam adalah agama yang merangkumi semua aspek kehidupan. Ini termasuk penjagaan dari sudut kesihatan, di mana Islam amat menitikberatkan kesejahteraan tubuh badan sebagaimana Islam menjaga jiwa dan akal. Justeru itu, kita amat dituntut supaya menjaga kesihatan kerana “sihat” merupakan anugerah berharga dari Allah swt. Rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu” (HR Bukhari)

Sabda Rasulullah s.a.w lagi:

“Orang mukmin yang kuat lebih baik dan disukai oleh Allah daripada orang mukmin yang lemah” (HR Muslim)

Islam juga meletakkan kesihatan dan kesejahteraan di tempat yang pertama selepas keyakinan (keimanan). Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w:

“Mintalah kepada Allah kesihatan dan kesejahteraan kerana sesungguhnya tidak ada perkara yang lebih baik dari kesihatan selepas keyakinan (iman)” (HR Ibnu Majah)

Kita juga diajarkan oleh Islam untuk menjaga kesihatan dengan cara pencegahan sebelum ditimpa sebarang penyakit, seperti pepatah Inggeris “Prevention is better than cure” atau “Mencegah itu lebih baik daripada berubat”.

Tetapi, perlu juga diingatkan, di samping kita menjaga anugerah kesihatan yang diberikanNya kadangkala kita diuji dengan sedikit kesakitan. Rasulullah s.a.w telah mewasiatkan kepada pesakit-pesakit supaya mereka berubat. Sabda Baginda s.a.w :

“Allah tidak menurunkan suatu penyakit itu kecuali diturunkan bersamanya ubat”. (HR Bukhari)

Di antara perkara yg menunjukkan Islam menggalakkan penganutnya menjaga kesihatan adalah Rasulullah s.a.w. telah menyenaraikan beberapa jenis ubat yang boleh digunakan seperti madu, tumbuhan herba, berbekam, jampi syari’ (amalan doa’, ayat Al-Quran dan Hadis), dan lain-lain lagi yang tidak bercanggah dengan Islam.

Perubatan perlu dirujuk kepada mereka yang pakar dalam bidang ini, berdasarkan hadithnya:

“Jika sesuatu urusan itu berkait dengan hal-hal keduniaan maka kamulah yang mengaturnya dan jika ianya berkait dengan hal-hal keagamaan maka rujuklah kepadaku”. (HR Ahmad dan Muslim)

Rujukan : Ustazah Azhani Abu Basri. Dipetik dari: At-tobib, Adabuhu wa Fiqhhuhu oleh Dr. Zuhair Siba’i dan Dr.Muhammad ‘Ali Bar.

Berdoa Meminta Kebaikan

Doa‘ adalah memohon kepada Allah SWT dengan meminta kebaikan dari sisiNya dengan penuh ketulusan hati dan penuh pengharapan. Pengertian ini dijelaskan oleh Allah dalam beberapa tempat di dalam al-Quran. Antara firman Allah Ta’ala maksudnya:

“Berdoalah kepadaku, nescara akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembahKu akan masuk ke Neraka Jahannam dalam keadaan hina dina.” (Surah Ghafir: Ayat 60)

Oleh itu berdoalah dengan penuh keyakinan diri bahawa doa’ itu akan diperkenankan dan sentiasalah istiqamah didalam mengamalkannya.

“Berdoalah kepada Allah dengan keyakinan penuh bahawa doa itu akan dikabulkan ! dan sesungguhnya Allah tidak mengkabulkan doa daripada hati yang lalai & berpaling “ (HR At-tirmizi)

Doa Dan Amalan Mencegah Mati Pucuk Atau Lemah Tenaga Batin

1. Afdhal sesuatu perkara hendaklah dimulakan dengan bismillah. Dan seterusnya membaca Surah Al-fatihah:

2. Kemudian membaca potongan ayat Al-Quran Al-Karim didalam Surah Al-Anbiyaa’ ayat 30:

3. Langkah yang seterusnya menadah tangan sepertimana untuk berdoa’ kepada Allah Ta’ala, lalu membaca kalimah ini:

4. Kemudian tepukkan kedua belah tangan ke belakang tulang sulbi menurun kebawah dalam keadaan duduk separuh atau berdiri tegak.

lebih afdhal amalkan amalan ini selepas solat subuh dan sentiasalah beristiqamah, semoga dengan amalan ini dapat menghindari dari penyakit-penyakit batin insyaAllah, dan apa yang dihajati akan diperkenankan oleh Allah Ta’ala, kerana ayat-ayat Allah ini adalah penawar, sesungguhnya sebaik-baik penawar kepada penyakit ialah ayat-ayat suci Al Quran. Sudah tentu juga, sebaik-baik penyembuh ialah Allah SWT.

Di dalam kitab Al-’Ilaj Bir-Ruqaa Min Al-Kitab Was-Sunnah, karangan said Ali Bin Wahf, menyatakan ijmak ulamak membenarkan menggunakan ayat-ayat Al-Quran untuk perubatan dan sebagainya, akan tetapi perlulah diyakini bahawa ayat-ayat Al-Quran yang digunakan tersebut tidak memberikan sebarang kesan zatnya sendiri. Bahkan Allah jualah yang memberi kesan ke atas sesuatu. Ayat yang di baca itu merupakan sebab dari sekian banyak sebab-sebab yang ditetapkan oleh Alah SWT.

Oleh: Ustaz Abu Nafis – HasnulHadiAhmad.Com

Wallahu’alam….

Artikel “Doa Khusus Mencegah Mati Pucuk Atau Lemah Tenaga Batin” yang tersiar di halaman HasnulHadiAhmad.Com para pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat HasnulHadiAhmad.Com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan kembali. Selamat berkongsi!

Advertise Here
Incoming search terms:
lemah syahwat,lemah tenaga batin,doa kuat zakar,doa lemah tenaga batin,tenaga batin,doa menguatkan zakar,zakar lemah,doa kuatkan tenaga batin,ubat lemah tenaga batin,doa kuatkan zakar,kuat tenaga batin,punca lemah syahwat,ayat kuatkan zakar,doa kuat tenaga batin,ubat mati pucuk,petua kuat tenaga batin,cara menguatkan tenaga batin lelaki,doa tenaga batin,rawatan lemah tenaga batin,ayat kuat badan,ubat penawar mati pucuk,petua kuatkan zakar,mati pucuk,kuatkan tenaga batin lelaki,lemah syahwat lelaki,cara mengelakkan mati pucuk,doa rawatan tenaga batin,rawatan mati pucuk cara islam,cara kuatkan zakar,cara menguatkan tenaga batin,ilmu kuat zakar,cara mencegah mati pucuk,doa mati pucuk,cara kuatkan tenaga batin,kuatkan tenaga batin,kuat batin,doa lemah zakar,ayat kuat zakar,kuatkan zakar,menguatkan tenaga batin lelaki,kenapa suami lemah tenaga batin,punca lemah tenaga batin,amalan kuat zakar,tenaga batin lemah,ubat tenaga batin lelaki,ayat kuat tenaga batin,amalan menguatkan zakar,petua lemah tenaga batin,lemah tenaga batin lelaki,doa kuatkan iman,senaman tenaga batin,doa untuk kuat tenaga batin,suami lemah tenaga batin,penawar mati pucuk,kuat batin cara islam,amalan kuatkan zakar,doa rawatan batin,menguatkan tenaga batin,ubat tenaga batin,rawatan lemah tenaga batin lelaki,cara mengatasi mati pucuk,doa batin,suami lemah syahwat,petua tenaga batin,senaman kuatkan tenaga batin,punca lelaki lemah tenaga batin,lelaki lemah tenaga batin,penjagaan zakar dalam islam,amalan kuat tenaga batin,doa kuat tenaga batin lelaki,lemah syahwat wanita,cara jaga zakar,kuat zakar,tenaga batin perempuan,doa besarkan zakar,ayat kuatkan tenaga batin,makanan tenaga batin,merawat lemah tenaga batin,rawatan lemah syahwat,ciri lemah syahwat,bagaimana untuk kuatkan ketegangan zakar,cara mengatasi lemah batin,doa untuk kuatkan tenaga batin,mencegah mati pucuk,petua menyembohkan resdung

{ 34 comments… read them below or add one }

Dunia Maklumat June 24, 2012 at 4:58 pm

Doa-doa ni bagus diamalkan utk kaum lelaki, lebih2 lagi yang bergelar suami, supaya rumah tangga sentisa bahagia.
Dunia Maklumat recently posted..Rahsia SolatMy Profile

Reply

muhamad July 29, 2012 at 8:27 pm

mohon halal dan mengamalkannya

Reply

Hasnul Hadi Ahmad August 1, 2013 at 10:34 pm

Silakan…Selamat Beramal….

Reply

aladin October 18, 2012 at 6:04 pm

mohon izin mengamalkannya. terima kasih.

Reply

Hasnul Hadi Ahmad August 1, 2013 at 10:34 pm

Silakan…Selamat Beramal….

Reply

wmri November 28, 2012 at 4:26 pm

mohon amalkan.mohon ijazahkan kepada saya
terima kasih

Reply

Hasnul Hadi Ahmad December 6, 2012 at 7:13 pm

Silakan…Semoga Bermanfaat….

Reply

aba July 25, 2013 at 7:28 am

mohon amalkan.mohon ijazahkan kepada saya
terima kasih

Reply

Hasnul Hadi Ahmad July 25, 2013 at 4:35 pm

Silakan…Selamat Beramal….

Reply

aba August 23, 2013 at 8:25 am

minta tn terangkan dgn lebih detail cara amalan tersebut

KHai February 2, 2013 at 2:58 pm

Informasi yang sangat menarik untuk di ketahui bersama… Bagi anda yang ingin mengetahui bagaimana cara membesarkan zakar dengan cara yang selamat serta terbukti berkesan anda bolehlah layari website di bawah ini sekarang…

http://bit.ly/pakarzakar-v1

Reply

KedaiBaru June 7, 2013 at 9:39 pm

Amlan yang sesuai untuk pasangan yang dah berumah tangga, Mohon share…
KedaiBaru recently posted..Persediaan Kahwin MudaMy Profile

Reply

CahayaPurnama July 16, 2013 at 8:41 am

Terima Kasih Atas Perkonsiaan doa ini, moga di beri keberkatan
CahayaPurnama recently posted..Motivasikan DirimuMy Profile

Reply

md hafiz July 18, 2013 at 1:38 pm

Mohon izin untuk mengamalkannya.terima kasih

Reply

Hasnul Hadi Ahmad August 1, 2013 at 10:35 pm

Silakan…Selamat Beramal….

Reply

radzali July 25, 2013 at 2:10 am

mohon izin dan ijazahkan untuk
mengamalkannya TQ.

Reply

Hasnul Hadi Ahmad July 25, 2013 at 5:01 pm

Silakan…Selamat Beramal….

Reply

zul August 1, 2013 at 8:57 pm

mohon izin beramal dan dijazahkan. Tq Ustaz

Reply

Hasnul Hadi Ahmad August 1, 2013 at 10:33 pm

Silakan Zul…Selamat beramal, moga bermanfaat….

Reply

shaiful azhar August 12, 2013 at 10:35 am

Tuan,
mohon izin untuk mengamalkannya

Reply

shaiful azhar August 12, 2013 at 10:37 am

Tuan,
saya ada masalah batin … untuk makluman, saya suka sangat melakukan onani .. saya tidak tahu bagaimana lagi untuk menghentikannya … sekarang saya ada masalah kerana zakar saya tidak boleh keras dan tegang seperti biasa dan saya risau sekiranya saya telah mati pucuk … mohon pandangan tuan … sekian, terima kasih.

Reply

azrie August 14, 2013 at 2:56 pm

mohon izin untuk mengamalkannya..

Reply

tok cik August 17, 2013 at 9:15 pm

mohon izin untuk amal…

Reply

AHBABUL MUSTAFA August 29, 2013 at 9:30 am

QABILTU MNOHON IJIN DIAMALKAN

Reply

Zulkar September 23, 2013 at 6:44 pm

Alhamdulillah syukur semoga Allah swt membalas budi dan jasa baik tuan. Mohon izin mengamalkannya dan terima kasih.

Reply

hamba allah September 24, 2013 at 11:51 am

mohon diamalkan amalan yang diberikan ini..

Reply

mlz October 1, 2013 at 5:49 am

mohon amalkan

Reply

zack October 20, 2013 at 6:55 am

Mohon diijazahkan pengamalannya ya pak

Reply

azhar November 6, 2013 at 4:13 pm

mohon mengamalnya tuan..qobiltu.

Reply

der November 15, 2013 at 8:40 am

Mohon izin untuk di amalkan

Reply

aweagu November 20, 2013 at 2:29 am

Mohon izin amalkan doa dan minta ijazahkan kepada saya guru..

Reply

tulung December 7, 2013 at 11:35 am

Mohon izin untuk beramal dan amalan

Reply

Abd Jalil March 19, 2014 at 7:58 am

Mohon izin untuk mengamalkannya.terima kasih

Reply

Mohd Zin Mat Min March 30, 2014 at 12:08 am

minta ijazah untuk beramal. wassalam.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

Page Rank
.