≡ Menu

Gambar Anak Yatim Yang Menyayat Hati

Akibat kematian ayah atau ibu, seorang anak akan merasakan suatu kekosongan dalam hidupnya. Kosong dari curahan kasih sayang dan segala aspek yang memenuhi keperluan hidup seperti makan, minum, pakaian, dan lain-lain.

Ini menyebabkan seseorang anak yatim itu selalu dihantui oleh perasaan sedih dan hampa. Realiti yang ada di tengah masyarakat sekarang menunjukkan bahawa majoriti anak yatim yang tidak mendapat perhatian yang sewajarnya mengharungi kehidupan yang begitu sukar, menyedihkan dan tersisih.

Islam, sebagai agama yang menitikberatkan perihal kasih sayang sangat menekankan agar kita mengambil berat terhadap anak yatim sehinggakan al-Quran sendiri secara khusus banyak membicarakan masalah anak yatim ini lebih daripada perihal anak-anak yang lain secara umum. Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya:

”Rumah yang terbaik adalah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim yang dihormati dan diperlakukan dengan baik. Rumah yang terburuk adalah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim yang dizalimi dan diperlakukan dengan buruk”.

Anak yatim yang mendapat perhatian dan kasih sayang yang cukup daripada mereka yang menjaganya semestinya akan merasa bahagia dan aman. Namun sekiranya ia tidak mendapat apa yang seharusnya ia peroleh, hidupnya akan rosak dan hal ini menjadi lebih parah jika ia jatuh ke pangkuan orang yang tidak bertanggungjawab yang mendidiknya secara salah dan membentuknya menjadi peribadi yang merugikan masyarakat.

Gambar Yang Menyayat Hati

Gambar yang menyayat hati ini diambil dari salah sebuah rumah anak yatim, yang menunjukkan seorang anak yatim melukis gambar ibunya di atas lantai dan tidur dipangkuannya, dalam usaha untuk mendapatkan kasih sayang dan belas kasihan seorang ibu.nourislam.com

Sayangilah Anak Yatim

DALAM al-Quran sebanyak 23 kali disebut perkataan ‘yatim’ dan penggunaan kata-kata yatim itu merujuk kepada kemiskinan dan kepapaan. Ertinya mereka yang berada dalam golongan yatim (anak yatim) memerlukan perhatian dan pembelaan daripada masyarakat untuk membolehkan mereka hidup selesa dan sempurna seperti orang lain yang mempunyai penjaga (ayah atau ibu).

Al-Quran secara jelas menegaskan dalam beberapa ayatnya yang menyuruh kita berbuat baik kepada anak yatim. Surah al Baqarah, ayat 220, Allah SWT berfirman bermaksud; “Mereka bertanya kepadamu mengenai anak yatim, katakanlah: Memperbaiki keadaan mereka adalah baik.”

Daripada Abu Ummah diceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang membelai kepala anak yatim kerana Allah SWT, maka baginya kebaikan yang banyak daripada setiap rambut yang diusap. Dan barang siapa yang berbuat baik kepada anak yatim perempuan dan lelaki, maka aku dan dia akan berada di syurga seperti ini, Rasulullah SAW mengisyaratkan merenggangkan antara jari telunjuk dan jari tengahnya.” (Hadis riwayat Ahmad)

Mengulas hadis riwayat Ahmad itu, Al-Hafizah Ibnu Hajar Al-Asqalani berkata: “Cukuplah sebagai bukti yang menetapkan dekatnya kedudukan Nabi dengan kedudukan orang yang mengasuh anak yatim, kenyataan bahawa antara jari tengah dan jari telunjuk tidak ada jari yang lain.”

M Khalilurrahman Al-Mahfani dalam sebuah bukunya mencatatkan mengenai anak yatim: “Anak yatim adalah satu daripada komponen kehidupan yang harus kita rahmati. Dengan kata lain, kita harus menjadi rahmat bagi mereka, bukan menjadi musibah.”

Rahmat bagi mereka dizahirkan dalam bentuk kepedulian yang nyata, antara lain mengasuh mereka dalam keluarga kita, membantu ekonomi dan pendidikan, menjadi orang tua asuh, serta aktif mengelola rumah asuhan.

Sesungguhnya Islam adalah agama yang sangat menitikberat kesejahteraan umatnya, terutama nasib golongan yang lemah seperti orang miskin, ibu tunggal dan anak yatim. Sehubungan itu, Allah SWT memerintahkan kepada Nabi-Nya dengan firman-Nya dalam surah Ad-Dhuha ayat 9 yang bermaksud: “Adapun terhadap anak yatim, maka janganlah engkau berlaku sewenang-wenangnya.”

Dalam surah lain, Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan kerana kesabaran mereka (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya), mereka dibalas oleh Allah dengan Syurga dan (persalinan dari) sutera. ” (Surah Al-Insaan 76:12)

Sesiapa yang berlaku tidak baik atau bersikap zalim terhadap anak yatim pasti akan menerima balasan daripada Allah SWT dan golongan ini dianggap antara satu ciri orang yang mendustakan hari akhirat. Firman Allah SWT bermaksud: “Tahukah kamu orang yang mendustakan hari akhir? Itulah orang yang mengherdik anak yatim dan tidak menganjurkan untuk memberi makan orang miskin.” (Surah Al-Ma’un ayat 1-3)

Jelaslah bahawa pahalanya sangat besar bagi sesiapa yang berbuat baik atau memelihara anak yatim. Dalam sebuah hadis daripada Ibnu Abbas meriwayatkan Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang memelihara anak yatim dalam kalangan umat Muslimin, memberinya makan dan minum, pasti Allah SWT akan masukkan ke dalam syurga, kecuali ia melakukan dosa yang tidak boleh diampun.” (Hadis riwayat Tirmidzi)

Banyak hikmah dan kebaikan apabila anak yatim dalam keluarga dan anak yatim itu dijaga dengan baik. Allah SWT akan memberi rahmat dan kasih sayang-Nya dan keluarga kita akan berasakan ketenangan dan kebahagiaan, tetapi jika anak yatim yang ada di bawah peliharaan atau pun jagaan kita diperlakukan tidak baik, maka perbuatan itu akan menerima balasan daripada Allah.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik rumah di antara orang Islam adalah rumah yang didalamnya ada anak yatim yang diperlakukan dengan sebaik-baiknya dan seburuk-buruk rumah adalah rumah yang di dalamnya ada anak yatim, namun diperlakukan dengan buruk.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Allah SWT juga berjanji akan memberi pahala dan ganjaran yang setimpal kepada kaum Muslimin yang membantu meringankan beban anak yatim dengan memberi sumbangan wang ringgit (derma atau sedekah). Banyak sedikit sumbangan yang diberikan itu bukan ukurannya, tetapi keikhlasan yang penting. Allah melihat apa yang ada dalam hati.

Allah SWT berfirman dalam al-Quran yang bermaksud: “Katakanlah, sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (sesiapa yang dikehendaki-Nya)’, dan apa saja yang kamu infakkan, maka Allah akan menggantikannya dan Dialah pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.” (Surah Saba ayat 39).

Dalam surah lain Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Apa saja yang kamu infakkan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya. Orang yang berbuat zalim tidak ada seorang penolong pun baginya.” (Surah Al-Baqarah ayat 270)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak ada suatu pagi yang dilalui oleh seorang hamba kecuali dua malaikat turun. Satu daripadanya berkata: Ya Allah, berilah ganti orang yang berinfak (dermawan). Malaikat yang satu lagi berkata: Ya Allah, berilah kehancuran bagi orang yang kedekut.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad dari Abu Hurairah).

Wallahu’alam….
Disusun Oleh: HasnulHadiAhmad.Com

Incoming search terms:
azab menzalimi anak yatim,gambar anak yatim,pahala memelihara anak yatim,hadis anak yatim,hukum menyakiti hati anak yatim,gambar kata anak yatim piatu,hukum menzalimi anak yatim,menzalimi anak yatim,dp bbm anak yatim piatu menyentuh hati,gambar anak yatim piatu,gambar kata peduli anak yatim,wallpaper anak yatim,Animasi anak yatim piatu,download gambar kata-kata untuk anak yatim,gambar foto doa anak yatim,gambar kata yatim piatu,gambar yatim piatu,gambar2 yatim piatu,hukum mendzalimi anak yatim,hukum menyakiti hati anak yatim piatu,kata kata sedih anak yatim piatu,khutbah hukum menzalimi anak yatim,menyakiti hati anak perempuan yatim piatu,akibat menyakiti anak yatim piatu,akibat menyakiti hati anak yatim,animasi kata kata untuk anak yatim,apa hukumnya menzalimi anak yatim piatu,azab bagi orang yg menzolimi anak yatim,ceramah tentang hukum menzalimi anak yatim,curahan anak yatim piatu,doa anak yatim piatu,dosakah jika menyakiti anak yatim,download gambar peduli anak yatim pake kartun,download kata2 bergambar tentang menyantuni anak yatim,download tulisan doa anak yatim,dp bbm anak yatim piatu,dp bbm peduli yatim,dp bbm ratapan anak yatim piatu,dp bbm sedih anak yatim,dp bbm sendiri,dp hadist yg mnyakiti seorg anak yatim,dp kata kata menzolimi anak yatim,foto dan kata2 yg menyentuh hati anak yatim,foto foto anak yatin sedih,foto kata kata tentang keluarga yang tidak peduli kepada anak yatim,foto sedih an,foto sedih anak,gambar anak yatim com,gambar anak yatim piatu menyedihkan,gambar anak yatim piatu sedih,gambar anak yatim piyatu yang sedih,gambar anak yatimpiatu,gambar anak2 yatim,gambar animasi anak yatim,gambar animasi anak yatim piatu,gambar animasi meraeat anak yatim,gambar animasi tentang anak yatim,gambar doa anak yatim,gambar ibu miskin membelai anaknya,gambar kartun dua anak yatim,gambar kartun seorang anak yang sedang berbagi dengan anak yatim,gambar kata anak yatim,gambar kata kata anak yatim piatu,gambar kata untuk yatim,gambar kata ytim piatu,gambar kata-kata azab menghujat azab yatim,gambar kata-kata islam anak yatim,gambar kata2 kata hati anak yatim piatu sedih,gambar muslimah dan anak yatim,gambar peduli anak yatim,gambar walpaper anak-anak miskin,gambar/dp sedekah anak yatim,gambar2sedih miskin,Gmbr/Dp ratapan soa anak yatim piatu pd swt,Gumbr anak yatim,hadits atau al qur\an yang menjelaskan tentang menyakiti anak yatim piatu,hadits tentang menyakiti hati anak yatim,hukum menyakiti yatim piatu,hukumnya menzalami anak yatim,ilustrasi gambar kartun berbuat baik kpd anak yatim,kartun gambar ibu anak lelaki dan anak perempuan,kartun utk anak yatim,kata bergambar anak yatim piatu,kata curahan hati anak yg trsisih ksih syang ibu,kata dan foto yatim piatu,kata gambar anak piatu,kata kata muatiara untuk anak yatim piatu bergambar,kata kata untuk anak yatim yang dizalimi,kata kata yang baik buat anak yatim,kata mutiara buat anak yatim piatu,kata2 anak yatim yg di zolimi,kata2 hikmah ank yatim piatu bergmbar,keistimewaan anak yatim piatu,mendzalimi anak yatim,mengkhianati anak,menyakiti hati anak yatim,menyakiti wanita yatim piatu,menyantuni anak yatim kartun,poto anak2 yatim dan kata,poto da kata kata bijak untu anak yatim piatu,poto tangisan anak yatim katakata,sodakoh anak yatim wallpaper,tulisan perasaan anak yatim sedang sedih,video kartun anak yatim piatu,wallpaper yatim piatu,walpaper anak yatim,walpaper hadist ank yatim,walpaper kata anak yatim,walpaper orang yang di zolimi menurut riwayat islam
{ 6 comments… add one }
 • noorhayati November 25, 2011, 1:37 am

  betapa ruginya mrk(ahli kluarga) yg x mhu mngambil ksmpatn @manfaatkn keistimewaan yg djanjikn Rasulullah saw.

 • aiman March 7, 2012, 12:29 pm

  salam…mohon share..teruskan usaha…anda mempunyai info2 yg menarik dan berilmiah untuk dikongsi bersama semua org khususnya di malaysia..

 • ismail July 29, 2013, 10:50 am

  WAQAF ZAKAT ANAK-ANAK YATIM

  • aloyah Binti Othman October 4, 2013, 1:50 pm

   Boleh Sy Share di FB.

 • ruko disewa di depok November 5, 2015, 10:36 pm

  Tulisan ini yang sangat membantu pemahaman saya, terima kasih buat berbagai inspirasinya.
  Klik website saya http://www.rumahdijualdidepok.com
  ruko disewa di depok recently posted..%anchor_text%My Profile

Leave a Comment

CommentLuv badge