≡ Menu

Gambar Anak Yatim Yang Menyayat Hati

Akibat kematian ayah atau ibu, seorang anak akan merasakan suatu kekosongan dalam hidupnya. Kosong dari curahan kasih sayang dan segala aspek yang memenuhi keperluan hidup seperti makan, minum, pakaian, dan lain-lain.

Ini menyebabkan seseorang anak yatim itu selalu dihantui oleh perasaan sedih dan hampa. Realiti yang ada di tengah masyarakat sekarang menunjukkan bahawa majoriti anak yatim yang tidak mendapat perhatian yang sewajarnya mengharungi kehidupan yang begitu sukar, menyedihkan dan tersisih.

Islam, sebagai agama yang menitikberatkan perihal kasih sayang sangat menekankan agar kita mengambil berat terhadap anak yatim sehinggakan al-Quran sendiri secara khusus banyak membicarakan masalah anak yatim ini lebih daripada perihal anak-anak yang lain secara umum. Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya:

”Rumah yang terbaik adalah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim yang dihormati dan diperlakukan dengan baik. Rumah yang terburuk adalah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim yang dizalimi dan diperlakukan dengan buruk”.

Anak yatim yang mendapat perhatian dan kasih sayang yang cukup daripada mereka yang menjaganya semestinya akan merasa bahagia dan aman. Namun sekiranya ia tidak mendapat apa yang seharusnya ia peroleh, hidupnya akan rosak dan hal ini menjadi lebih parah jika ia jatuh ke pangkuan orang yang tidak bertanggungjawab yang mendidiknya secara salah dan membentuknya menjadi peribadi yang merugikan masyarakat.

Gambar Yang Menyayat Hati

Gambar yang menyayat hati ini diambil dari salah sebuah rumah anak yatim, yang menunjukkan seorang anak yatim melukis gambar ibunya di atas lantai dan tidur dipangkuannya, dalam usaha untuk mendapatkan kasih sayang dan belas kasihan seorang ibu.nourislam.com

Sayangilah Anak Yatim

DALAM al-Quran sebanyak 23 kali disebut perkataan ‘yatim’ dan penggunaan kata-kata yatim itu merujuk kepada kemiskinan dan kepapaan. Ertinya mereka yang berada dalam golongan yatim (anak yatim) memerlukan perhatian dan pembelaan daripada masyarakat untuk membolehkan mereka hidup selesa dan sempurna seperti orang lain yang mempunyai penjaga (ayah atau ibu).

Al-Quran secara jelas menegaskan dalam beberapa ayatnya yang menyuruh kita berbuat baik kepada anak yatim. Surah al Baqarah, ayat 220, Allah SWT berfirman bermaksud; “Mereka bertanya kepadamu mengenai anak yatim, katakanlah: Memperbaiki keadaan mereka adalah baik.”

Daripada Abu Ummah diceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang membelai kepala anak yatim kerana Allah SWT, maka baginya kebaikan yang banyak daripada setiap rambut yang diusap. Dan barang siapa yang berbuat baik kepada anak yatim perempuan dan lelaki, maka aku dan dia akan berada di syurga seperti ini, Rasulullah SAW mengisyaratkan merenggangkan antara jari telunjuk dan jari tengahnya.” (Hadis riwayat Ahmad)

Mengulas hadis riwayat Ahmad itu, Al-Hafizah Ibnu Hajar Al-Asqalani berkata: “Cukuplah sebagai bukti yang menetapkan dekatnya kedudukan Nabi dengan kedudukan orang yang mengasuh anak yatim, kenyataan bahawa antara jari tengah dan jari telunjuk tidak ada jari yang lain.”

M Khalilurrahman Al-Mahfani dalam sebuah bukunya mencatatkan mengenai anak yatim: “Anak yatim adalah satu daripada komponen kehidupan yang harus kita rahmati. Dengan kata lain, kita harus menjadi rahmat bagi mereka, bukan menjadi musibah.”

Rahmat bagi mereka dizahirkan dalam bentuk kepedulian yang nyata, antara lain mengasuh mereka dalam keluarga kita, membantu ekonomi dan pendidikan, menjadi orang tua asuh, serta aktif mengelola rumah asuhan.

Sesungguhnya Islam adalah agama yang sangat menitikberat kesejahteraan umatnya, terutama nasib golongan yang lemah seperti orang miskin, ibu tunggal dan anak yatim. Sehubungan itu, Allah SWT memerintahkan kepada Nabi-Nya dengan firman-Nya dalam surah Ad-Dhuha ayat 9 yang bermaksud: “Adapun terhadap anak yatim, maka janganlah engkau berlaku sewenang-wenangnya.”

Dalam surah lain, Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan kerana kesabaran mereka (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya), mereka dibalas oleh Allah dengan Syurga dan (persalinan dari) sutera. ” (Surah Al-Insaan 76:12)

Sesiapa yang berlaku tidak baik atau bersikap zalim terhadap anak yatim pasti akan menerima balasan daripada Allah SWT dan golongan ini dianggap antara satu ciri orang yang mendustakan hari akhirat. Firman Allah SWT bermaksud: “Tahukah kamu orang yang mendustakan hari akhir? Itulah orang yang mengherdik anak yatim dan tidak menganjurkan untuk memberi makan orang miskin.” (Surah Al-Ma’un ayat 1-3)

Jelaslah bahawa pahalanya sangat besar bagi sesiapa yang berbuat baik atau memelihara anak yatim. Dalam sebuah hadis daripada Ibnu Abbas meriwayatkan Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang memelihara anak yatim dalam kalangan umat Muslimin, memberinya makan dan minum, pasti Allah SWT akan masukkan ke dalam syurga, kecuali ia melakukan dosa yang tidak boleh diampun.” (Hadis riwayat Tirmidzi)

Banyak hikmah dan kebaikan apabila anak yatim dalam keluarga dan anak yatim itu dijaga dengan baik. Allah SWT akan memberi rahmat dan kasih sayang-Nya dan keluarga kita akan berasakan ketenangan dan kebahagiaan, tetapi jika anak yatim yang ada di bawah peliharaan atau pun jagaan kita diperlakukan tidak baik, maka perbuatan itu akan menerima balasan daripada Allah.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baik rumah di antara orang Islam adalah rumah yang didalamnya ada anak yatim yang diperlakukan dengan sebaik-baiknya dan seburuk-buruk rumah adalah rumah yang di dalamnya ada anak yatim, namun diperlakukan dengan buruk.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Allah SWT juga berjanji akan memberi pahala dan ganjaran yang setimpal kepada kaum Muslimin yang membantu meringankan beban anak yatim dengan memberi sumbangan wang ringgit (derma atau sedekah). Banyak sedikit sumbangan yang diberikan itu bukan ukurannya, tetapi keikhlasan yang penting. Allah melihat apa yang ada dalam hati.

Allah SWT berfirman dalam al-Quran yang bermaksud: “Katakanlah, sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (sesiapa yang dikehendaki-Nya)’, dan apa saja yang kamu infakkan, maka Allah akan menggantikannya dan Dialah pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.” (Surah Saba ayat 39).

Dalam surah lain Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Apa saja yang kamu infakkan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya. Orang yang berbuat zalim tidak ada seorang penolong pun baginya.” (Surah Al-Baqarah ayat 270)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak ada suatu pagi yang dilalui oleh seorang hamba kecuali dua malaikat turun. Satu daripadanya berkata: Ya Allah, berilah ganti orang yang berinfak (dermawan). Malaikat yang satu lagi berkata: Ya Allah, berilah kehancuran bagi orang yang kedekut.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad dari Abu Hurairah).

Wallahu’alam….
Disusun Oleh: HasnulHadiAhmad.Com

Incoming search terms:
azab menzalimi anak yatim,pahala memelihara anak yatim,gambar anak yatim,hadis anak yatim,animasi anak yatim,hukum menyakiti hati anak yatim,gambar kata anak yatim piatu,gambar curahan hati wanita yang paling menyayat hati,gambar kartun anak yatim,hukum ibu bapa menyakiti hati anak,animasi yatim piatu,hukum menzalimi anak yatim,wallpaper anak yatim,curahan hati anak yatim,kata kata sedih nasib anak yatim orang miskin,gambar animasi yatim piatu,curahan hati anak yatim piatu,gambar dan kata mutiara anak yatim piyatu,gambar nasehat untuk yatim piatun,kata2 hikmah islam bergambar untuk ibu tunggal,kartun anak yatim,hukum menyakiti hati anak yatim piatu,menyakiti hati anak yatim,hukum menghina anak yatim piatu,######,hukum menghina anak yatim,sayangi anak yatim,Bergambar dan kata2 orang yg mendustakan agama,kata bergambar aku anak yatim,hukum seorang ibu yang zhalim terhadap anak yatim,karikatur anak yatim,hukum seorang ibu menyakiti hati anak,kata bergambar curahan hati seorang ibu,kata kata menyakiti anak yatim,kata kata sedih anak yatim,kasih sayang seorang ibu kepada anaknya kartun,kata menzolimi anak yatim piatu,walpaper anak yatim piatu,walpaper anak miskin,wallpaper yatim piatu,wallpaper motivasi islam yatim piatu,surah tentang anak yatim piatu,poto kata sedih anak yatim,mutiara islam tentang menjolomi orang lain,menzalimi anak yatim piatu,menzalimi anak yatim,melukai hati anak yatim,kelebihan menjaga anak yatim,keistimewaan seorang ibu yg mempunyai anak yatim,kehidupan anak yatim,kata sedih buat bergambar buat anak yatim piatu,kata nasehat karna menjolimi anak yatim piatu,kata mutiara untuk anak yatim piayatu yg didzolimi,walpapper anak yatim,hukum menzholimi anak yatim,gambar anak yatim piatu sedang sedih,galery anak yatim piyatu sedih,foto nasib anak yatim,Foto kartun sedih anak yatim piatu melihat keluarga orang lain yang bahagia,fadhilat bersedekah bergambar,download kata kata untuk anak yatim piatu,dosa menyakiti hati anak yatim piatu,dosa mendzolimi anak yatim,doa anak yatim yang dizalimi,doa anak yatim galeri gambar,doa anak yatim,curahan hati seorang anak untuk ibunya,ayat yg menjelaskan menyakiti hati anak yatim piatu,anak yatim wallpaper,gambar animasi anak yatim,gambar doa anak yatim,gambar imajinasi kehidupan anak yatim,hukum mengakali anak yatim,hukum ibu menyakiti hati anak,gbr kata anak piatu,gambar priya anak piatu,gambar nasihat untuk yatim piatu,gambar kisah anak yatim piatu,gambar kesedihan anak yatim piatu,Gambar kata2 doa anak yatim puyatu,gambar kata2 buat orang yang jolim sama anak yatim,gambar kata-kata sedih anak yatim,gambar kata sedih yatim,gambar kata orang yang dizalimi,gambar kata kata orang yg menghina anak yatim dan piatu,gambar karikatur tentang yatim,Anak yatim piatu wallpaper
{ 6 comments… add one }
 • noorhayati November 25, 2011, 1:37 am

  betapa ruginya mrk(ahli kluarga) yg x mhu mngambil ksmpatn @manfaatkn keistimewaan yg djanjikn Rasulullah saw.

 • aiman March 7, 2012, 12:29 pm

  salam…mohon share..teruskan usaha…anda mempunyai info2 yg menarik dan berilmiah untuk dikongsi bersama semua org khususnya di malaysia..

 • ismail July 29, 2013, 10:50 am

  WAQAF ZAKAT ANAK-ANAK YATIM

  • aloyah Binti Othman October 4, 2013, 1:50 pm

   Boleh Sy Share di FB.

 • ruko disewa di depok November 5, 2015, 10:36 pm

  Tulisan ini yang sangat membantu pemahaman saya, terima kasih buat berbagai inspirasinya.
  Klik website saya http://www.rumahdijualdidepok.com
  ruko disewa di depok recently posted..%anchor_text%My Profile

Leave a Comment

CommentLuv badge