≡ Menu

Gunung Berjalan Bukti Kebenaran Al-Quran

Pergerakan Gunung

Dalam satu ayat al-Quran al-Karim, kita diberitahu bahawa gunung-gunung tidaklah tetap sebagaimana yang dilihat, akan tetapi terus-menerus bergerak. Sepertimana Firman Allah Ta’ala:

وَتَرَى الْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةً وَهِيَ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِ ۚ صُنْعَ اللَّهِ الَّذِي أَتْقَنَ كُلَّ شَيْءٍ ۚ إِنَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَفْعَلُونَ

Maksudnya:

“Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal dia berjalan seperti jalannya awan. (Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kukuh tiap-tiap sesuatu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”

(Surat An-Naml 27:88)

Gerakan gunung-gunung ini disebabkan oleh gerakan kerak bumi tempat gunung-gunung berada. Kerak bumi ini seperti mengapung di atas lapisan magma yang lebih rapat.

Pada awal abad ke-20, untuk pertama kalinya dalam sejarah, seorang ilmuwan Jerman bernama Alfred Wegener mengemukakan bahawa benua-benua pada permukaan bumi menyatu pada masa-masa awal bumi, namun kemudian bergeser ke arah yang berbeza-beza sehingga terpisah ketika bergerak saling menjauhi.

Para ahli geologi memahami kebenaran pernyataan Wegener baru hanya pada tahun 1980, iaitu 50 tahun setelah kematiannya. Sebagaimana pernah dikemukakan oleh Wegener dalam sebuah tulisan yang terbit tahun 1915, sekitar 500 juta tahun lalu seluruh tanah daratan yang ada di permukaan bumi awalnya adalah satu kesatuan yang dinamakan Pangaea. Daratan ini terletak di kutub selatan.

Sekitar 180 juta tahun lalu, Pangaea terbelah menjadi dua bahagian yang masing-masingnya bergerak ke arah yang berbeza. Salah satu daratan atau benua raksasa ini adalah Gondwana, yang meliputi Afrika, Australia, Antartika dan India.

Benua raksasa kedua adalah Laurasia, yang terdiri dari Eropah, Amerika Utara dan Asia, kecuali India. Selama 150 tahun setelah pemisahan ini, Gondwana dan Laurasia terbahagi menjadi daratan-daratan yang lebih kecil.

Benua-benua yang terbentuk menyusul terbelahnya Pangaea telah bergerak pada permukaan Bumi secara terus-menerus sejauh beberapa sentimeter per tahun. Peristiwa ini juga menyebabkan perubahan perbandingan luas antara wilayah daratan dan lautan di Bumi.

Pergerakan kerak Bumi ini ditemui setelah penyelidikan geologi yang dilakukan di awal abad ke-20. Para ilmuwan menjelaskan peristiwa ini sebagaimana berikut :

Kerak dan bahagian terluar dari magma, dengan ketebalan sekitar 100 km, terbahagi atas lapisan-lapisan yang disebut plat. Terdapat enam plat utama, dan beberapa plat kecil.

Menurut teori yang disebut plat tektonik, plat-plat ini bergerak pada permukaan bumi, membawa benua dan dasar lautan bersamanya.Pergerakan benua telah diukur dan berkecepatan 1 hingga 5 cm per tahun. plat-plat tersebut terus-menerus bergerak, dan menghasilkan perubahan pada geografi bumi secara perlahan.

Setiap tahun, misalnya, Samudera Atlantic menjadi sedikit lebih lebar. (Carolyn Sheets, Robert Gardner, Samuel F. Howe; General Science, Allyn and Bacon Inc. Newton, Massachusetts, 1985, s. 30)

Ada perkara sangat penting yang perlu dikemukakan di sini: dalam ayat tersebut Allah telah menyebut tentang gerakan gunung sebagaimana mengapungnya perjalanan awan. (Kini, Ilmuwan modern juga menggunakan istilah “continental drift” atau “gerakan mengapung dari benua” untuk gerakan ini. (National Geographic Society, Powers of Nature, Washington D.C., 1978, s.12-13)

Tidak dipersoalkan lagi, adalah salah satu keajaiban Al Qur’an bahawa fakta ilmiah ini, yang baru sahaja ditemui oleh para ilmuwan, telah dinyatakan dalam Al Qur’an.

Keajaiban Alquran – Harun Yahya

Wallahu’alam….
HasnulHadiAhmad.Com

Incoming search terms:
bukti gunung berjalan,ayat tentang gunung berjalan,dalil gunung berjalan,Gunung berjalan,surat yang menjelaskan gunung berjalan,kenapa di al quran disebutkan bahwa gunung itu berjalan seperti awan,gunung berjalan seperti awan,gunung gunung berjalan,bukti gunung berjalan menurut alquran,pergerakan gunung menurut al quran,kebesaran allah gunung berjalan,kebenarsn quran,jawab gunung berjalan,Hadist gunung berjalan,gununng bergerak,wegener gunung bergerak,gunungberjalan,gunung berjalan dalam surat apa ?,kisah gunung dan sufi,maksud gunung berjalan,naik gunung berjalan kaki kiri kanan hijam terbentang peraturan otu untuk di patuhi pantun merupakan jenis apa,surat yang menerangkan gunung itu berjalan,surat gunung berjalan,surat alquran yg terdapadat gunung yang berjalan setiap harinya seperti awan berjalan,surat alqur an yang menjelaskan gunung berjalan,surat al quran atau hadist tentang gunung berjalan/bergeser,surat yang menyatakan tentang gunung berjalan,su gunung yang berjalan setiap harinya seperti awan berjalan terdapat dalam surat,soal jawab bukti kebenaran al quran,Penjelasan tentang gunung berjalan seperti jalannya awan,teori gunung bergerak,penjelasan gunung berjalan,penjelasan tentang gunung berjalan,gunung bergerak menurut al quran,al quran menjelaskan tentang pergerakan gunung pada abad ke?,bukti bahwa gunung bergerak,ayat yg menerangkan gunung berjala,ayat yang menjelaskan gunung bergerak,ayat surat yang artinya gunung berjalan,ayat quran tentang awan dan gunung yang bergerak,ayat mengenai gunung,ayat gunung gunung berjalan,ayat gunung berjalan,ayat alquran yg menjelaskan tentang gunung yg berjalan,ayat alquran tentang pergerakan,apakah gunung itu berjalan,bukti gunung berjalan menurut sufi muda,bukti ilmiah dalil gunung-gunung berjalan,gunung bergerak dalam al quran,Gunung bergerak,dalil yang mengatakan gunung-gunung berjalan seperti awan,dalil bumi gunung bergerak,dalil berjalan dengan kebenaran,dalam al quran gunung berjalan,buktikebenaranalquran,bukti sains gunung bergerak,bukti kebenaran al quran tentang hilal,bukti kebenaran al quran,bukti kalau gunung bergerak,bukti ilmiah gunung bergerak dalam islam,al quran menjelaskan tentang pergerakan gunung sejak berapa tahun?
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge