≡ Menu

Hukum Menghina Agama Kepercayaan Orang Lain

Jangan Hina Agama

Islam agama yang datang daripada Allah amat mulia dan terpuji. Setiap umat Islam diminta memelihara Islam dan mempertahankannya daripada dicemari oleh musuh-musuh yang jahil dan kufur. Diantara tuntutan Islam bagi memelihara agama ini ialah melarang umatnya menghina agama dan kepercayaan umat lain. Ini akan mendorong mereka melakukan tindak balas yang akan merugikan umat Islam. Islam adalah agama dakwah bukannya pencetus kepada permusuhan. Firman Allah dalam surah Al-An’am ayat 108:

وَلاَ تَسُبُّوْا الَّذِيْنَ يَدْعُوْنَ مِنْ دُوْنِ اللهِ فَيَسُبُّوْا اللهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ

Dan janganlah kamu cerca benda-benda Yang mereka sembah Yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu ia menerangkan kepada mereka apa Yang mereka telah lakukan.

As-Sobuni dalam tafsirnya “Sofwatul tafasir (Jilid 1, m/s 410)” berkata: “Dan janganlah kamu mencela sembahan-sembahan orang musyrikin dan berhala-berhala mereka maka, mereka kelak akan membalasnya dengan celaan kepada Allah dalam keaadaan jahil dan akan bersifat melampau disebabkan mereka tidak mengetahui kebesaran Allah S.W.T.
Ibnu Abbas berkata, orang-orang musyrikin Mekah berkata kepada Nabi Muhammad s.a.w; “Berhentilah daripada menghina tuhan-tuhan kami ataupun kami akan menghina Tuhan kamu”. Maka Allah menurunkan laranganNya ini.

As-Syaukani berkata dalam tafsirnya “Fathul Qadir” (Jilid 2, m/s149) ketika menafsirkan ayat ini, “ ayat ini menjadi dalil bahawa penyeru kepada kebenaran dan pencegah kebatilan, apabila bimbangkan perbuatan menghina agama orang lain menyebabkan tindakan yang melampau sebagai balasannya, maka hendaklah dia meninggalkan penghinaan itu, bahkan wajib!

Ibnu Kathir berkata dalam tafsirnya “Tafsir Al-Quranil Azim (Jilid 2, m/s 262)”: “Allah melarang Nabi s.a.w dan orang-orang yang beriman daripada menghina sembahan orang-orang musyrikin, walaupun ada kepentingannya, sekiranya kemudharatan lebih besar, iaitu tindakbalas orang kafir yang akan menghina Allah S.W.T.

Prof. Wahbah Az-Zuhaili berkata dalam tafsirnya “Al-Munir (Jilid 7, m/s 327): “Ulama’ berkata bahawa hukum ayat ini kekal iaitu larangan menghina segala kebesaran agama mereka seperti salib, sembahan mereka, tempat ibadat mereka, dan jangan terdedah melakukan perbuatan tersebut kerana ianya seolah-olah menggalakkan maksiat iaitu penghinaan kepada Allah dan Rasulnya”.

Kesimpulannya ialah penghinaan secara terbuka terhadap agama lain boleh membawa sifat prejudis mereka terhadap Islam. Bahkan kejahatan mereka yang melampau akan merugikan umat Islam apatah lagi dalam suasana sebegini. Allah S.W.T. memerintahkan kita berdakwah bukannya mencela atau menghina. Islam tidak perlu kepada pelaris yang bersifat menghina kepercayaan orang lain. Kerana Islam terlalu indah.

Wallahu’alam….

Kredit

Incoming search terms:
soal jawab agama,soaljawab agama,hukum menghina agama islam,soal jawab ugama islam,soal jawab agama online,Hukum menghina orang kafir,makalah tidak mencela sesembahan non muslim,menghina agama lain,pertanyaan tentang tidak mencela sesembahan orang lain,balasan orang menghina agama,surqt al an am tentang larangan menghina kepercayaan agama lain,soal jawab islam,larangan menghina tuhan simbol,larangan menghina berhala,tidak mencela sesembahan non mualim,larangan menghina agama lain dalam islam,larangan menghina agama lain,Larangan mengejek agama lain dalam islam,kesimpulan tentang menghina agama,kesimpulan penghinaan nabi muhammad,janganlah kamu menghina tuhan mereka,Jangan hina agama lain wording image,jangan hina agama lain,mengejek orang non muslim menurut al quran,larangan menghina tuhan tuhan orang kafir,penghinaan agama lain kepada agama islam,orang menghina muslim di kutuk,orang islam hina kafir,nabi muhammad melarang menghina anak kafir,mengina agama lain menurut islam ?,menghina org kafir,soal jawaban agama isla,soal jawap,mengapa kita tidak boleh menghina agama lain,membalas mengejek agama lain,surat apakah allah melarang umatnya untuk mengejek orang lain,jangan hina agama iSlam,hukuman Islam jika mengutuk agama lain,hukuman bagi penghina agama lain diislam,Dilarang menghujat agama lain,dalil quran jgn hina nabi,dalil menjaga agama islam dari orang yang menghina islam,dalil jangan menghina agama lain,dakwah tentang dilarang menghina non muslim,cara nanggepin orang yang mencela agama lain,bolehkah mnghina orang kafir,adzab menghina non Muslim,balasan bagi orang yang menghina islam,azab buat yang menghujat menghina mencela Allah SWT ISLAM DAN AL QURAN,Ayat yang berkenaan tidak boleh mencelah agama orang lain,ayat berbaur menghina tuhan,ayat alquran yang mengutuk menghina agama islam,ayat alquran yang melarang orang islam mengejek tuhan orang kafir,apa hukum nya kepercayaan bagi umat islam,Hadis tentang: kita tidak boleh menghina Tuhan orang lain,hadist tentang menghina agam,hukuman bagi orang yg mengusik agama lain,hukuman bagi orang yang menghina agama lain menurut islam,hukum untuk umat islam yang menghina agama orang lain dalam alquraan,hukum tuhan hadis,hukum surat yang melecehkan agama,hukum nya menghina agama orang lain,hukum mengutuk agama lain,hukum menghina tuhannya orang kafir,hukum menghina agama orang lain,hukum menghina agama lain dalam islam,hukum islam yang merugikan bagi agama lain,hukum islam menghina agama lain,hadits tentang menghina agama lain,hadits larangan nabi muhammad untuk menghina agama lain,hadist tentang mengolok agama lain,Allah mencela umat yang

{ 4 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge