*

Hukum Menghina Agama Kepercayaan Orang Lain

by Hasnul Hadi Ahmad on April 25, 2013

in Koleksi Soal Jawab Agama

Jangan Hina Agama

Islam agama yang datang daripada Allah amat mulia dan terpuji. Setiap umat Islam diminta memelihara Islam dan mempertahankannya daripada dicemari oleh musuh-musuh yang jahil dan kufur. Diantara tuntutan Islam bagi memelihara agama ini ialah melarang umatnya menghina agama dan kepercayaan umat lain. Ini akan mendorong mereka melakukan tindak balas yang akan merugikan umat Islam. Islam adalah agama dakwah bukannya pencetus kepada permusuhan. Firman Allah dalam surah Al-An’am ayat 108:

وَلاَ تَسُبُّوْا الَّذِيْنَ يَدْعُوْنَ مِنْ دُوْنِ اللهِ فَيَسُبُّوْا اللهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ

Dan janganlah kamu cerca benda-benda Yang mereka sembah Yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu ia menerangkan kepada mereka apa Yang mereka telah lakukan.

As-Sobuni dalam tafsirnya “Sofwatul tafasir (Jilid 1, m/s 410)” berkata: “Dan janganlah kamu mencela sembahan-sembahan orang musyrikin dan berhala-berhala mereka maka, mereka kelak akan membalasnya dengan celaan kepada Allah dalam keaadaan jahil dan akan bersifat melampau disebabkan mereka tidak mengetahui kebesaran Allah S.W.T.
Ibnu Abbas berkata, orang-orang musyrikin Mekah berkata kepada Nabi Muhammad s.a.w; “Berhentilah daripada menghina tuhan-tuhan kami ataupun kami akan menghina Tuhan kamu”. Maka Allah menurunkan laranganNya ini.

As-Syaukani berkata dalam tafsirnya “Fathul Qadir” (Jilid 2, m/s149) ketika menafsirkan ayat ini, “ ayat ini menjadi dalil bahawa penyeru kepada kebenaran dan pencegah kebatilan, apabila bimbangkan perbuatan menghina agama orang lain menyebabkan tindakan yang melampau sebagai balasannya, maka hendaklah dia meninggalkan penghinaan itu, bahkan wajib!

Ibnu Kathir berkata dalam tafsirnya “Tafsir Al-Quranil Azim (Jilid 2, m/s 262)”: “Allah melarang Nabi s.a.w dan orang-orang yang beriman daripada menghina sembahan orang-orang musyrikin, walaupun ada kepentingannya, sekiranya kemudharatan lebih besar, iaitu tindakbalas orang kafir yang akan menghina Allah S.W.T.

Prof. Wahbah Az-Zuhaili berkata dalam tafsirnya “Al-Munir (Jilid 7, m/s 327): “Ulama’ berkata bahawa hukum ayat ini kekal iaitu larangan menghina segala kebesaran agama mereka seperti salib, sembahan mereka, tempat ibadat mereka, dan jangan terdedah melakukan perbuatan tersebut kerana ianya seolah-olah menggalakkan maksiat iaitu penghinaan kepada Allah dan Rasulnya”.

Kesimpulannya ialah penghinaan secara terbuka terhadap agama lain boleh membawa sifat prejudis mereka terhadap Islam. Bahkan kejahatan mereka yang melampau akan merugikan umat Islam apatah lagi dalam suasana sebegini. Allah S.W.T. memerintahkan kita berdakwah bukannya mencela atau menghina. Islam tidak perlu kepada pelaris yang bersifat menghina kepercayaan orang lain. Kerana Islam terlalu indah.

Wallahu’alam….

Kredit

Advertise Here
Incoming search terms:
soal jawab agama,soaljawab agama,hukum menghina agama islam,soal jawab ugama islam,Dan janganlah kamu benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah kerana mereka kelak akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka kemu,islam tidak melarang menghina agama lain

{ 4 comments… read them below or add one }

Doni May 6, 2013 at 2:28 am

numpang copy link blog nya ya mas,buat di kasih orang” melenceng di komentar yahoo ^_^

Reply

HafizAmri May 10, 2013 at 4:26 pm

kita induvidu muslim hendaklah menhormati agama lain supaya merka tidak mencaci agama kita
HafizAmri recently posted..10 Perkara Yang Selalu DibazirkanMy Profile

Reply

Bedak Arab May 18, 2013 at 10:43 am

perkongsian yang sangat bagus.. sangat bagus untuk di konsi..
Bedak Arab recently posted..Penjagaan Kulit Muka LelakiMy Profile

Reply

Rina June 25, 2013 at 12:21 pm

Jangan sampai karena perbuatan kita yang jauh dari sempurna bisa menodai agama kita yang bersih, suci dan sempurna ini
Selalu jaga hati, pikiran, dan perebuatan sesuai kaidah dan hukum Islam :)
Rina recently posted..How To Create jQuery Featured Content Slider For WebsiteMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

Page Rank
.