≡ Menu

Keajaiban Kaabah Menurut Kajian Saintifik

Firman Allah Ta’ala yang bermaksud: “Allah telah menjadikan Kaabah, rumah suci itu sebagai pusat bagi manusia” (Al-Maa’idah:97)

Makkah ataupun Mekah dengan nama penuhnya Makkah al-Mukarramah terletak lebih kurang 73km daripada timur Jeddah. Makkah merupakan tempat lahirnya Islam serta Nabi Muhammad s.a.w. dan juga tempat baginda menerima wahyu daripada Allah s.w.t.

Makkah ialah kota paling suci bagi umat Islam. Lima kali sehari, lebih kurang 1.5 bilion Muslim tidak kira di mana mereka berada, pasti akan menghadap kiblat di Kota Makkah untuk bersembahyang. Sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup seseorang Muslim akan mengerjakan haji pada bulan Zulhijjah setiap tahun di tempat tersebut.

Di sini juga terletaknya Al Masjid Al Haram yang mana terdapatnya Kaabah. Mekah merupakan tanah suci di mana berdirinya sebuah struktur hebat iaitu Kaabah yang menjadi lambang dan panduan qiblat untuk semua umat Islam di seluruh dunia.

Menurut sejarah Islam, Kaabah dibina semula 12 kali. Para akademik dan sejarahwan berkata Kaabah dibina semula antara lima hingga 12 kali. Pembinaan pertama Kaabah dilakukan oleh Nabi Adam as. Allah SWT menyatakan dalam al-Quran Kaabah adalah rumah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah SWT. Selepas itu, Nabi Ibrahim as dan Nabi Ismail as membina semula Kaabah, seterusnya pembinaan semula Kaabah oleh kaum Quraish Rasulullah mengambil bahagian dalam salah satu daripada pembinaan semula ini sebelum baginda menjadi Rasul. Maka berlakulah beberapa rentetan peristiwa pembinaan semula Kaabah selepas itu.

Berikut adalah 16 perkara tentang Kaabah menurut kajian sains yang tidak diketahui ramai:

1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil.

2. Tekanan gravitinya tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.

3. Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.

4. Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi.

5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.

6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.

7. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

8. Malah teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

9. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itu lah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk.

10. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati.

11. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah.

12. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu.

13. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Kaabah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.

14. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya.

15. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itu lah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru.

16. Selepas selesai semua itu baru lah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh.

Wallahu’alam….
hasnulhadiahmad.com

Incoming search terms:
keajaiban kaabah,keajaiban allah di mekah,keajaiban islam dalam sains,keajaiban al-quran mengikut kajian sains,keajaiban mekah,keajaiban kota mekah,keajaiban kota suci mekah,sejarah kaabah dibina,apa ada dalam kaabah,imej kaabah,sejarah kaabah,keajaiban al quran menurut sains,kaabah mekah,sejarah kota mekah,Kaabah,rumah allah kaabah,apa itu kaabah,apa ada didalam kaabah,sejarah pembinaan kota mekah,didalam kaabah,graviti kaabah,www kaabah mekah com,dalam kaabah,Mekah kaabah,m da,rumah alloh,makna kaabah itu rumah allah,rambut kajian saintifik islam,usia kaaba,kisah nabi adam membina kaabah,keajiban kaabah,keajaiban kaabah menurut kajian saintifik,kaabah d mekah,apa didalam kaabah,apa itu kaa,apa yang ada,apa yang ada dalam kaabah,apakah maksud kaabah,berapakah usia kaabah mengikut sains,alam kaabah ada apa,didalam kaabah ada apa,graviti di kaabah,kaabah di dalam,kajian ahli sains sejarah pembinaan kaabah,kajian sains terkini,kajian saintifik,keaj,keajaibab kaabah disegi kesihatan,apa dalam kaabah
{ 11 comments… add one }
 • athiff March 2, 2012, 10:03 pm

  info yg berguna…sy share info ni dan bg link blog hasnul
  athiff recently posted..Berjalan Sampai ke MekahMy Profile

 • Kamazeda April 3, 2012, 10:23 pm

  Secara kebetulan sy terlintas dan terbaca sebahagian artikel awak didapati elok untuk berkongsi bersama, boleh kah sy buat salina dan sebarkan. TQ.

 • Mohd asri muda October 25, 2012, 7:39 pm

  Inilah kekuasaan Allah..

 • sitinoorma December 27, 2012, 5:23 pm

  Terima kasih Hasnul atas perkongsian ilmu ini. Semoga Hasnul diberkati dan dirahmati oleh Allah.

 • siti missbah April 28, 2013, 9:46 am

  Asalam bila sy tbca petikkan ni mbuatkn lg ati sy nk jejak g makkah..smoga allah pmudahkn n mberkati amin..

 • Fareez June 25, 2013, 10:46 am

  Salam,

  Saya sudah menjejakkan kaki di bumi Makkah, syukur pada Allah. Saya rasa tenang sangat apabila berada di Masjidilharam. Izin share.

  Fareez
  Fareez recently posted..Kemesraan 2 pemimpin dengan Tuan SpeakerMy Profile

Leave a Comment

CommentLuv badge