≡ Menu

Keburukan Akibat Menggunakan Tandas Duduk

Mana Satu Pilihan Anda, Duduk Atau Mencangkung ?

Kebanyakkan rakyat Malaysia pada masa sekarang nampaknya sudah mula beralih kepada penggunaan tandas duduk, tidak kiralah yang menetap di kampung ataupun tinggal di bandar, masing-masing seakan –akan sudah melupakan tandas tradisional (eastern toilet) iaitu tandas jenis mencangkung. Ramai yang beranggapan tandas sebegitu sudah ketinggalan zaman, malahan kalau di hotel-hotel dan tempat ternama lain, tandas jenis duduk sering menjadi pilihan.

Tahukah anda apa sebenarnya rahsia disebalik tandas cangkung ini dan apa pula keburukan akibat menggunakan tandas jenis duduk?

Lubang najis (anal canal) berada dalam keadaan tidak menegak apabila duduk semasa menggunakan tandas jenis duduk, berbanding dengan dalam keadaan mencangkung, laluan najis untuk keluar akan menjadi mudah kerana lubang najis berada dalam keadaan betul-betul menegak dan ini memudahkan proses pembuangan air besar.

Perkara sebaliknya berlaku sekiranya dalam keadaan duduk, kerana ini akan membawa kepada masalah sembelit. Sembelit merupakan satu keadaan di mana seseorang itu menghadapi kesukaran membuang air besar, dan kaitannya dengan menggunakan tandas duduk adalah, najis tidak akan habis dikeluarkan kerana laluannya menjadi sempit dan akan terus disimpan lagi sehinggalah untuk waktu seterusnya. Najis yang disimpan akan mengeras (kerana proses pengulangan penyerapan air) dan ini membawa kepada masalah sembelit. Sebab itulah ramai mengadu seringkali tidak berasa puas apabila menggunakan tandas duduk ini.

Disamping itu juga, satu masalah yang akan timbul melibatkan tandas duduk ini adalah ia akan menyebabkan berlakunya kebocoran ( backflow) najis yang ada di usus besar kepada usus kecil.Ini melibatkan kepada fungsi injap ileo-caecal yang mengawal aliran najis dari usus kecil kepada usus besar. “backflow” ini menyebabkan toxins diserap melalui usus kecil ini (usus kecil untuk menyerap nutrients cernaan dan mengandungi banyak salur darah) dan akan diserap oleh salur darah seterusnya memberi beban kepada hati untuk menyahtoksikkan bahan toxins tersebut.

Sekadar makluman, dalam Islam makruh bagi kita memakan hati (organ dalaman).Ramai mempersoalkan sedangkan hati mempunyai khasiatnya yang tersendiri juga. Jawapannya adalah memandangkan kita tidak tahu di bahagian hati manakah khasiat tersebut disimpan dan salah satu fungsi major hati adalah untuk mengneutralkan toxins/dadah , rasanya lebih wajar kita tidak digalakkan memakannya.

Untuk pengetahuan anda juga, penggunaan tandas duduk merupakan penyebab no2 kepada kanser kolon di United States, kerana semua rakyat US menggunakan tandas duduk,kerana pada fikiran kasar, tandas duduk memberi kemudahan dan kesenangang terhadap penggunanya.

Dan didalam Sunnah Nabi, memang kalau seseorang itu ingin membuang air besar, disunatkan mencangkung dengan bahagian punggung kiri sedikit terangkat.Mengapa? Kerana pada bahagian itulah letaknya rectum, iaitu tempat penyimpan najis sebelum ia dikeluarkan.

Setelah anda membaca artikel ini, adakah anda sudah berfikir untuk menukar tandas anda. Terserahlah, tetapi harus diingat, jangan kalau di rumah tandas jenis duduk tapi kita pergi pulak mencangkung, bahaya tu, boleh menyebabkan kemalangan.Jangan berbuat demikian.

Cedera Parah Akibat Mencangkung Diatas Mangkuk Tandas Duduk (Klik Disini)

Kredit: behindtherainbows.blogspot.com

Wallahu’alam….
HasnulHadiAhmad.Com

Incoming search terms:
tandas duduk,jamban duduk,harga jamban duduk,#############,berak cangkung,harga mangkuk duduk,cara membuat lubang tandas,tandas,Keburukan,tandas cangkung,sifat seorang lelaki menggunakan tandas cangkung,gambar cara2 wanita berak dalam tandas,akibat wanita hamil mencangkong,hukum mangkuk tandas,harga mangkuk tandas cangkung,masalah tandas duduk,cara tukar mangkuk,jamban dusuk,cara guna jamban duduk,kebaikan dan keburukan menggunakan tandas duduk,jenis mangkuk tandas,cara membuang air besar yang betul menggunakan mangkuk tandas duduk,cara membuat tandas cangkung,mengandung menggunakan tandas cangkung,kelebihan berak cangkung,magkuk tandas,kelebihan tandas cangkung,kos ubahsuai tandas duduk ke tandas cangkung,keburukan mencangkung menggunalan tandas duduk,kos nk buat tndas duduk,kesan minum mencangkung,keburukkan tandas duduk,mengikut hukum islam kenapa bilik mandi dengan mangkuk tandas harus diasingkan?,wanita cangkung,tukar tandas cangkung ke tandas duduk,tukar jamban duduk kepada cangkung,tidak boleh bercangkung,tandas yang boleh duduk dan mencangkung,tandas mencangkung,tandas duduk plastik,tandas duduk lebih baik daripada tandas mencangkung,pijak mangkuk tandas,perempuan kencing cangkung,perempuan berak dan kencing,perempuan berak dalam tandas,cara duduk mangkuk tandas,www jamban duduk com,keburukan buang air besar secara duduk,gambar berak cangkung,FOTO AWEK BERAK DALAM JAMBAN,duduk vs cangkung,duduk lama di mangkuk tandas akan memberikan kesan buruk,cara menggunakan tandas menurut islam,cara membuang air besar yang betul menggunakan mangkuk tandas,cara membina tandas,cara betul menggunakan mangkuk tandas,bolehkah tinggung atas jamban duduk,berak jamban duduk atau jamban mana lebih baik dalam islam,bahaya jamban duduk,bahaya jamban,gambar tandas cangkung,gambar wanita berak sembelit,Keburukan berak secara duduk,kebaikan berak,jenis-jenis mangkuk tandas,jenis mangkuk tandas duduk,jamban duduk bahaya,islam - tandas cangkung dan tandas duduk,Hukum kencing duduk atas mangkuk jamban,harga tandas duduk,harga mangkuk tandas terkini,harga mangkuk tandas duduk,harga mangkok duduk,gambar wanita berak sembelit dalan tandas,apakah kesan guna jamban cangkung semasa hamil
{ 10 comments… add one }
 • izzati November 10, 2011, 1:41 pm

  orang kata kalau mencangkung lagi lawas dari duduk..

 • zuan November 18, 2011, 2:14 pm

  prnah sekali je guna tandas duduk ni rsanya.. memang tak selesa menggunakn tandas duduk

 • islam November 25, 2011, 9:38 pm

  orang bodoh je sengaja buat tandas duduk

 • Sal November 26, 2011, 12:56 pm

  Setiap apa yg tercipta adalah dari ilmu Allah di mana setiap ciptaanNya ada kebaikan utk manusia, asal saja ianya tidak disalah guna. Jadi, kita sebagai pengguna harus berterima kasih kpd yg merekacipta tandas duduk ini dan bersyukur kpd Allah kerana dgn terciptanya tandas duduk begini, dapat membantu individu2 yg punya masalah lutut atau sendi di mana sukar bagi mereka utk bercangkung keitka hendak membuang air. Alhamdulillah.

 • bdak upsi December 25, 2011, 10:03 am

  nk buat macam mane . .kat kolej ni semua tandas duduk..hahaha . . .

 • ajib.unikl March 23, 2012, 10:46 pm

  x kesah la…..janji ade tempat nk berakkk….

 • MindaMalay April 26, 2012, 2:00 pm

  Rasanya benda ini tak perlu lah nak diisukan yang mana baik dan yang mana buruk…

  kedua-dua ada kebaikan…

  1. Yang sihat dan nak rasa berak mencangkung silakan lah.

  2. Yang sakit, tua dan gemuk… Sila lah berak sambil duduk.

  Duduk mencangkung adalah sunat asalnya. Namun klu ia membawa keburukan/kecederaan pada diri boleh menjadi makruh atau haram hukumnya.

  Sama seperti sunat minum air manis… tapi klu hang tu ada kecing manis. Haram lah hukumnya klu minum sampai memudaratkan diri.

  Wallahu’alam….

 • Maslan Daoh May 31, 2013, 11:36 am

  Saya kalau terpaksa guna tandas duduk, sebelah kaki saya pijak tepi ‘bowl’ dan sebelah lagi saya pijak lantai tandas… Nak duduk atas mangkuk tu….eeeee… tak gamak..sorry la..

 • Mohd Hakim Hashim August 31, 2013, 2:48 pm

  Mohon share maklumat di atas?

 • azdin January 5, 2016, 3:37 pm

  Kalau mahukan kepuasan tahap maksimum buang air besar, buat tandas seperti ini, cangkung dan selamat dari percikan air najis, tidak dapat melihat najis orang lain.

  http://1ribuidea.blogspot.my/2013/10/cara-membuat-tandas-yang-betul.html
  azdin recently posted..Cara membuat tandas yang betulMy Profile

Leave a Comment

CommentLuv badge