≡ Menu

Kenapa Daging Babi Diharamkan Dalam Islam?

Babi adalah sejenis haiwan yang bermancung panjang dan berhidung leper dan dikatakan haiwan yang berasal dari Eurasia. Kadang juga dikenali sebagai khinzir (perkataan Arab). Selain itu, babi adalah salah satu mamalia yang paling pintar, dan dilaporkan lebih pintar dan mudah dipelihara dibandingkan dengan anjing dan kucing.

Dalam al-Quran, sebagai haiwan, babi hukumnya najis jika disentuh dan haram untuk dimakan oleh umat Islam. Babi juga diharamkan untuk dalam agama Yahudi dan Gereja Masehi Advent Hari Ketujuh di kalangan Kristian.

PENYAKIT YANG DIAKIBATKAN DARI DAGING BABI

DR Murad Hoffman, Daniel S Shapiro, MD, seorang Pengarah Clinical Microbiology Laboratories, Boston Medical Center, Massachusetts, dan juga merupakan asisten Profesor di Pathology and Laboratory Medicine, Boston University School of Medicine, Massachusetts, Amerika menyatakan terdapat lebih dari 25 penyakit yang bisa dijangkiti dari babi. Di antaranya:

* Anthrax* Ascaris suum* Botulism* Brucella suis * Cryptosporidiosis* Entamoeba polecki* Erysipelothrix shusiopathiae* Flavobacterium group IIb-like bacteria * Influenza* Leptospirosis* Pasteurella aerogenes * Pasteurella multocida * Pigbel* Rabies * Salmonella cholerae-suis* Salmonellosis* Sarcosporidiosis* Scabies* Streptococcus dysgalactiae (group L)* Streptococcus milleri* Streptococcus suis type 2 (group R)* Swine vesicular disease* Taenia solium* Trichinella spiralis* Yersinia enterocolitica* Yersinia pseudotuberculosis.

FAKTA-FAKTA MENGAPA BABI HARAM

Islam telah melarang segala jenis darah, analisis kimia dari darah babi menunjukkan adanya kandungan yang tinggi dari uric acid (asam urat), suatu adunan kimia yang berbahaya bagi kesIhatan manusia, bersifat racun. Dengan kata lain uric acid sampah dalam darah yang terbentuk akibat metabolisme tubuh yang tidak sempurna yang diakibatkan oleh kandungan purine dalam makanan. Dalam tubuh manusia, senyawa ini dikeluarkan sebagai kotoran, dan 98% dari uric acid dalam tubuh, dikeluarkan dari dalam darah oleh ginjal.

Dalam Islam dikenal peraturan khusus dalam penyembelihan haiwan, iaitu menyebut nama Allah Yang Maha Kuasa dan membuat irisan memotong urat nadi leher haiwan, tindakan membiarkan urat-urat dan organ organ lainnya utuh. Dengan cara ini menyebabkan kematian haiwan kerana kehabisan darah dari tubuh, bukannya kerana cedera pada organ asasnya, sebab jika organ-organ misalnya jantung, hati, atau otak dirosak, haiwan tersebut mati dengan segera dan darahnya akan menggumpal dalam urat-uratnya dan akhirnya mencemari daging, mengakibatkan daging haiwan akan tercemar oleh uric acid, sehingga menjadikannya beracun, dan pada masa-masa kinilah para ahli makanan telah menyadari akan perkara ini, subhanallah.

Apakah kita tahu kalau babi tidak dapat disembelih di leher? Kerana babi tidak memiliki leher? Bagi orang muslim beranggapan kalau babi memang boleh dimakan dan layak bagi makanan manusia, tentu Sang Pencipta akan mencipta haiwan ini dengan memiliki leher. Ilmu kedoktoran mengetahui bahawa babi sebagai rerumah dari banyak macam parasit dan penyakit berbahaya, sistem biochemistry babi mengeluarkan hanya 2% dari seluruh kandungan uric acidnya, sedangkan 98% sisanya tersimpan dalam tubuhnya.

Allah SWT jelas telah MENGHARAMKANNYA BABI

a. QS. Al Baqoroh (2) : 173
b. QS. Al Maa’idah (5) : 3
c. QS. Al An `Aam (6) : 145
d. QS. An Nahl (16) : 115

KENYATAAN MUDAH TENTANG KEBURUKAN DAGING BABI:

Babi adalah binatang yang paling hodoh dan kotor, Suka memakan bangkai dan kotorannya sendiri & kotoran manusia pun dimakannya. Sangat suka berada pada tempat yang kotor, tidak suka berada di tempat yang bersih dan kering. Babi haiwan pemalas dan tidak suka bekerja (mencari pakan), tidak tahan terhadap sinar matahari, tapi makannya rakus (lebih suka makan dan tidur), bahkan paling rakus di antara haiwan jinak lainnya. Jika tambah umur, jadi makin malas & lemah (tidak berhasrat menerkam dan membela diri). Suka dengan sejenis dan tidak pencemburu. (Buku : Adaptive physiology on mammals and birds).

Pengguna daging babi sering mengeluhkan bau busuk pada daging babi (menurut penelitian ilmiah, hal tsb. disebabkan karana pundi najis babi sering bocor, sehingga tahi babi merebak ke daging). Lemak punggung babi tebal, babi memiliki back fat (lemak punggung) yang sangat tebal.

Pemakan babi sering memilih daging babi yg lemak punggungnya nipis, karana semakin tipis lemak punggungnya, dianggap semakin baik kualitinya. Sifat lemak punggung babi adalah mudah mengalami oxidative rancidity.

Babi adalah haiwan yang kerakusannya dalam makan tidak tertandingi haiwan lain. Ia makan semua makanan yang ada di depannya. Jika perutnya telah penuh atau makanannya telah habis, ia akan memuntahkan isi perutnya dan memakannya lagi, untuk memuaskan kerakusannya. Ia tidak akan berhenti makan, bahkan memakan muntahannya. Ia memakan semua yang bisa dimakan di hadapannya. Memakan kotoran apa pun di depannya, entah kotoran manusia, haiwan atau tumbuhan, bahkan memakan kotorannya sendiri, hingga tidak ada lagi yang boleh dimakan di hadapannya.

Kadang ia mengencingi kotorannya dan memakannya jika berada di hadapannya, kemudian memakannya kembali. Ia memakan sampah busuk dan kotoran haiwan. Babi adalah haiwan mamalia satu-satunya yang memakan tanah, memakannya dalam jumlah besar dan dalam waktu lama jika dibiarkan. Kulit orang yang memakan babi akan mengeluarkan bau yang hanyir.

Penelitian ilmiah modern di dua negara Timur & Barat, yaitu Cina dan Swedia. Cina (majoriti penduduknya penyembah berhala) & Swedia (majoriti penduduknya sekular) menyatakan:

“Daging babi merupakan merupakan penyebab utama kanser anus & kolon”. Peratus penderita penyakit ini di negara negara yang penduduknya memakan babi, meningkat secara drastik, terutama di negara-negara Eropah, dan Amerika, serta di negara-negara Asia (seperti Cina dan India). Sementara di negara-negara Islam, peratusannya amat rendah, sekitar 1/1000.

Hasil kajian ini diterbitkan pada 1986, dalam Persidangan Tahunan Sedunia tentang Penyakit Alat Pencernaan, yang diadakan di Sao Paulo. Babi banyak mengandung parasit, bakteria, bahkan virus yang berbahaya, sehingga dikatakan sebagai Reservoir Penyakit. Gara-gara babi, virus Avian Influenza jadi ganas. Virus normal AI (Strain H1N1 dan H2N1) tidak akan menular secara langsung ke manusia. Virus AI mati dengan pemanasan 60’C lebih-lebih bila dimasak hingga mendidih. Bila ada babi, maka dalam tubuh babi, Virus AI dapat melakukan mutansi & tingkat virulensinya boleh naik hingga menjadi H5N1. Virus AI Strain H5N1 dapat menular ke manusia. Virus H5N1 ini pada Tahun 1968 menyerang Hong Kong dan membunuh 700.000 orang (diberi nama Flu Hong Kong).

Daging babi adalah daging yang sangat susah dihadam karana banyak mengandung lemak. Meskipun empuk dan terlihat begitu enak dan lazat, namun daging babi susah dihadam. Ibaratnya racun, seperti halnya kolesterol! Selain itu, daging babi menyebabkan banyak penyakit :

pengerasan pada urat nadi, naiknya tekanan darah, nyeri dada yang mencekam (angina pectoris) , dan radang pada sendi-sendi.

Sekitar tahun 2001 pernah terjadi para doktor Amerika berhasil mengeluarkan cacing yang berkembang di otak seorang perempuan, setelah beberapa waktu mengalami gangguan kesihatan yang ia rasakan setelah mengambil makanan khas meksiko yang terkenal berupa daging babi, hamburger (ham = babi, sebab aslinya, hamburger adalah dari daging babi). Sang perempuan menegaskan bahwa dirinya merasa penat-penat (letih) selama 3 tahun setelah makan daging babi. Telur cacing tsb menempel di dinding usus pada tubuh sang perempuan tersebut, kemudian bergerak bersamaan dengan peredaran darah sampai ke ujungnya, iaitu otak. Dan ketika cacing itu sampai di otak, maka ia menyebabkan sakit yang ringan pada awalnya, hingga akhirnya mati dan tidak bisa keluar darinya. Hal ini menyebabkan dis-fungsi yang sangat keras pada susunan organ di kawasan yang mengelilingi cacing itu di otak. Penyakit-penyakit “cacing pita” merupakan penyakit yang sangat berbahaya yang terjadi melalui pemakanan daging babi. Ia berkembang di bahagian usus 12 jari di tubuh manusia, dan beberapa bulan cacing itu akan menjadi dewasa. Jumlah cacing pita boleh mencapai sekitar ”1000 ekor dengan panjang antara 4 – 10 meter”, dan terus hidup di tubuh manusia dan mengeluarkan telurnya melalui BAB (buang air besar).

Saya pernah membaca sebuah artikel yang mengatakan : ”Bahwa seseorang itu berkelakuan sesuai dengan apa yang dimakannya.” Melihat tayangan di salah satu TV swasta kelmarin, seorang profesor dari IPB (lupa namanya) telah meneliti struktur DNA babi. Sesuatu yang mengejutkan ternyata, struktur gen babi itu mirip dengan struktur gen manusia. Jadi dapat dikatakan gen babi = gen manusia, jadi sama dengan kita memakan daging manusia (=kanibal), na’udzubillah.

Jadi ada betulnya artikel tadi mengatakan kalau kita memakan babi bukan tidak mungkin karakter babi menempel pada kita, tidak pada kita, boleh jadi pada keturunan kita ! wallahu a’lam.

KEHARAMAN BABI

Menggunakan babi hukumnya haram, baik atas daging, lemak, maupun bagian-bagian lainnya. Firman Allah SWT dalam QS.5:3 mengharamkan memakan bangkai, darah, dan daging babi. Demikian juga dengan firman-Nya dalam QS.6:145 dan QS.16.115, mengharamkan memakan bangkai, darah, dan daging babi. Dalil-dalil pada beberapa ayat ini merupakan nash yang jelas, yang menegaskan tentang keharaman, antara lain menggunakan babi.

Al-Qur’an menggunakan kata lahma (daging) karena sebagian besar pengambilan manfaat dari babi adalah daging. Selain itu, dalam daging babi selalu terdapat lemak. Al-Qur’an menggunakan kata lahma, pengharaman babi bukan hanya dagingnya. Tetapi seluruh tubuh haiwan babi.

Pandangan ini sesuai dengan kaedah ushul fiqh: min dzikri’l-juz I wa iradati’l kulli. Artinya yang disebutkan sebahagian dan dikehendaki seluruhnya.Bahwa daging babi mengandung cacing pita (taenia solium), hampir semua orang sudah mengenalnya. Ternyata tidak hanya itu bahaya yang mengancam pemakan babi. Lemak babi mengandung kolesterol paling tinggi dibandingkan dengan lemak hewan lainnya. Darahnya mengandung asam urat paling tinggi. Asam urat merupakan bahan yan jika terdapat dalam darah dapat menimbulkan berbagai penyakit pada manusia. Sudah menjadi pengetahuan umum bahwa sedikitnya 70 jenis penyakit yang lazim dihidap haiwan babi dan beberapa diantaranya dapat menjankiti manusia yang memakannya.

Hikmah diharamkannya daging babi, terutama mengandungi cacing pita, seringkali disanggah oleh para ahli kesehatan modern. Mereka mengatakan bahwa cacing tersebut mudah dihilangkan bahkan dengan teknik pemasakan yang paling sederhana. Pandangan ini sungguh menyesatkan karana babi itu sendiri menjijikkan bagi orang yang bersih jiwanya. Allah SWT mengharamkan sejak masa silam untuk waktu yang lama agar manusia mengetahui.

Manusia kini baru mengenal sedikit bahayanya, yakni cacing pita, namun demikian jauh sebelum itu Allah SWT telah mengharamkannya. Mungkin sekarang orang menganggap bahwa peralatan masak modern telah mengalami kemajuan, sehingga ada yang menrima kalau daging babi tidak lagi membahayakan dan bukan merupakan sumber ancaman bagi manusia. Dengan teknologi pengolahan makanan dan teknik pemanasan yang canggih, bahaya itu sudah boleh dihilangkan.

Mereka lupa bahwa untuk mengatasi bahaya cacing pita saja telah memakan waktu berabad-abad. Itu hanya untuk mengungkap satu penyakit saja. Siapa yang dapat menjamin bahwa di luar penyakit itu sudah tidak ada lagi bahaya yang terkandung dalam daging babi. Apakah tidak selayaknya syari’at yang jauh lebih mendahului kemajuan pengetahuan manusia puluhan abad yang lalu kita percayai sepenuhnya? Semua keputusan diserahkan pada syari’at. Kita menghalalkan apa yang dibolehkan dan menghindari apa yang dilarang. Syariat ini adalah dari Allah Yang Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui bentuk dan karakteristik segala makhluk-Nya.

Munculnya penyakit Japaneese Enchephalitis (JE) di Malaysia, nyaris semua mata kembali terbuka. Satu lagi bencana mengancam manusia timbul dan bersumber dari babi. Rupanya Allah masih sayang pada manusia, sehingga sekali lagi manusia diingatkan agar menjauhi haiwan haram itu. Sudah banyak sekali bukti-bukti yang menunjukkan keburukan babi. Namun sejauh ini manusia tetap nekad memakannya.

BABI DALAM DUNIA FARMASI

Bagi pengguna Muslim babi adalah “jawara”-nya bahan yang diharamkan untuk diproses dan dimanfaatkan. Padahal babi sering dijadikan sebagai model penelitian yang berkaitan dengan manusia, dikaranakan adanya kemiripan sistem penting dalam tubuhnya. Keterlibatan babi dalam industri farmasi ternyata cukup signifikan. Mulai dari cangkang kapsul baik sebagai kapsul lunak, penyumbang organ-organ tubuh, dan hormon serta enzimnya. Beberapa bagian dari babi yang pernah dan atau masih menyumbangkan peranannya dalam industri farmasi adalah sebagai berikut :

Kelenjar adrenal babi

Kelenjar ini terdapat pada ginjal. Kelenjar ini dapat menghasilkan hormon yang disebut sebagai steroid dan epinephrine. Hormon hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal babi pernah merupakan sumber penting yang digunakan untuk mengatasi beberapa penyakit yang disebabkan oleh ketidakseimbangan tubuh.

Kelenjar pancreas babi

Salah satu hormon yang dihasilkan oleh organ ini adalah insulin. Insulin sangat akrab dengan penderita diabetes. Insulin berfungsi untuk mengatur metabolisme gula dalam tubuh. Salah satu sumber insulin yang sudah tidak asing lagi digunakan dalam dunia kedokteran adalah insulin babi. Untuk menghasilkan 1 pound insulin didapatkan dari 60 ribu ekor babi serta diperkirakan mampu mengubati pengidap diabetes sebanyak 750-1.000 orang selama setahun . Jika produksi babi pertahun sebanyak 85 juta maka insulin yang mampu dihasilkan selama setahun adalah 1.400 pound. Jumlah tersebut dapat mengubati pesakit sebanyak 1, 050 juta – 1,4 juta pertahunnya. Jumlah yang cukup besar. Ketika ini ada alternatif lain pengganti insulin seperti humulin yang walaupun lebih sedikit mahal, ternyata cukup diminati oleh pesakit muslim untuk mengganti hormon insulin babi.

Lambung babi

Lapisan dalam lambung mengandung protein dan enzim. Bagian ini secara komersial digunakan untuk membuat sejenis bahan untuk membantu pencernaan (digestive aids).

Usus halus babi

Heparin adalah bahan yang ditemukan secara ekslusif pada dinding dalam usus halus (babi). Heparin diklasifikasikan sebagai produk pharmaceutical yang esensial.

Jantung babi

Jantung babi digunakan untuk mengganti beberpa bahagian jantung manusia yang sudah tidak berfungsi lagi. Bahagian Jantung babi yang digunakan pada manusia,ternyata sangat sesuai pada tubuh manusia. Hal ini menunjukkan bahwa banyak kemiripan system vital yang terjadi pada manusia dan babi.

Kulit babi

Kulit dalam bentuk gelatin digunakan dalam industri pembuatan kapsul. Selain itu kolagen yang merupakan bagian dari kulit digunakan untuk menstimulasi pembekuan darah selama operasi pembedahan.

Darah babi

Fibrin darah yang diekstraks dari darah babi digunakan untuk membuat asid amino yang menjadi bagian dari cairan infus yang ditujukan untuk memberikan nutrisi bagi pesakit yang mengalami beberapa pembedahan tertentu. Darah babi juga dipergunakan untuk keperluan media microbial dan kultur sel.

MENGAPA BABI HARAM BUAT UMAT MUSLIM

Ada orang asing (ilmuwan) bertanya kepada seorang Ulama mengenai haiwan babi ini.

Ilmuwan : Haramnya haiwan babi bagi umat muslim adalah disebabkan karana banyaknya parasit dan kotoran dalam haiwan ini. Dengan semakin canggihnya ilmu kedokteran, bukannya mungkin nantinya haiwan babi dapat dibersihkan dari virus dan parasit yang mematikan ini? Apakah nantinya haiwan babi yang bersih akan menjadi halal?

Ulama : Haramnya babi bukan karana sebab itu saja. Tetapi ada sifat Babi yang sangat diharamkan untuk umat Islam

Ilmuwan : Apakah itu?

Ulama : Cuba anda buat 2 kandang. Dimana 1 kandang isi dengan 2 ekor ayam jantan dan 1 ekor ayam betina. 1 kandang lagi isi dengan 2 ekor babi jantan dan 1 ekor babi betina. Apakah yang terjadi pada masing2 kandang tersebut? Bolehkah anda menerkanya!!!

Ilmuwan : Tidak boleh!!!!????

Ulama : Mari kita lihat bersama-sama sekarang. Pada kandang pertama dimana ada 2 ekor ayam jantan dan 1 (ekor ayam betina, yang terjadi adalah 2 ekor ayam jantan tersebut berkelahi dahulu untuk memperebutkan 1 ekor ayam betina tersebut sampai ada yang menang dan kalah. Dan itu sesuai dengan Kudrat dan Fitrah manusia diciptakan Allah SWT.

Ilmuwan : Pada kandang Babi?

Ulama : Ini yang menarik. Pada kandang kedua, iaitu kandang berisi 2 ekor babi jantan dan 1 ekor babi betina. Ternyata 2 ekor babi jantan tidak berkelahi untuk memperebutkan 1 ekor babi betina, tetapi yang terjadi adalah 2 ekor babi jantan tersebut malahan menyetubuhi secara beramai-ramai 1 ekor babi betina tersebut dan juga terjadi hubungan Homoseksual antara kedua ekor babi jantan setelah selesai dengan si betina. Hal inilah yang jelas2 bertentangan dengan Fitrah umat manusia. Bilamana umat Islam ikut2an memakan babi maka ditakutkan umat Islam akan mempunyai sifat dan perangai seperti babi ini.

Perbezaan antara seorang mukmin dengan kafir dalam amal perbuatannya terutama didasarkan dari niatnya. Seorang yang beriman ketika mengerjakan sesuatu atau meninggalkannya, selalu mendasarkan tindakannya itu atas perintah dan larangan dari Allah SWT. Sebaliknya seorang kafir tidak pernah menjadikan perintah dan larangan Allah SWT sebagai landasan amalnya.

Misalnya, ketika seorang muslim melakukan solat dan ditanyakan kepadanya, mengapa dia solat?, maka jawabannya adalah bahwa karana Allah SWT telah memerintahkannya untuk solat. Tentang solat itu ada manfaatnya buat kesihatan atau ketenangan jiwa dan sebagainya, tidaklah menjadi landasan dasar atas solatnya. Dan di situlah niat yang sesungguhnya.

Demikian juga ketika seorang mukmin meninggalkan arak, zina, judi dan makan babi, niatnya semata-mata karana dia tunduk, taat dan patuh kepada larangan dari Allah SWT. Bukan sekadar mengejar hikmah dan tujuan yang bersifat duniawi. Tidak minum arak bukan karana sekedar mabuk, melainkan semata-mata karana Allah SWT mengharamkannya. Tidak mau zina bukan karena takut kena sipilis atau HIV, tetapi karana ada larangan dari Allah SWT. Demikian juga, tidak makan babi bukan karana takut ada cacing pita, melainkan karana Allah SWT sudah mengharamkannya.

Sebenarnya masih banyak lagi rahasia dan hikmah di balik pelarangan makan babi yang boleh dapatkan. Namun semua itu sekadar menambah keyakinan yang sudah ada di dalam hati kita. Bukan sebagai landasan utama. Dan buat kita, apakah di balik larangan makan babi itu ada hikmah atau tidak, sama sekali tidak ada hubungannya dengan ketaatan kita kepada Allah SWT yang telah melarang kita makan babi.

Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang yang disebut selain Allah. Tetapi barangsiapa dalam keadaan terpaksa sedang dia tidak menginginkannya dan tidak melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Wallahu’alam….

Incoming search terms:
kenapa babi haram dalam islam,babi haram dalam islam,kenapa babi haram menurut islam,kenapa babi diharamkan dalam islam,asal usul babi,mengapa babi haram dalam islam,mengapa babi haram bagi islam,asal usul babi haram,Asal mula babi diharamkan,kenapa babi itu haram menurut islam,babi dalam islam,kenapa babi haram dimakan dalam islam,asal mula babi di haramkan,awal mula babi di haramkan,asal mula babi,asal usul kejadian babi,awal mulanya babi diharamkan,asal babi,Asal mula babi haram,asal mula haramnya daging babi,asal usul babi menjadi haram,asal usul babi menurut islam,kisah diharamkannya babi,Sejarah haramnya daging babi,al-kisah babi kenapa di haramkan,asal muasal pengharaman babi dan anjing,asal mula babi di haram kan,asal mula babi di kata kan haram,awal mula babi diharamkan,Awal mula babi haram,benarkah asal muasal babi zaman dulu di ciptakan untuk makan kotoran pada perang nabi,binatang dalam daging atau hewan babi,cerita dalam islam binatang babi it jadi haram,alkisah mengapa babi aram menurut islam,asal muasal babi haram,asal muasal babi?,asal muasal haramnya babi,asal mula agama islam tidak boleh makan anjing dan babi,asal mula babi di haramkan dalam islam,Asal mula babi haram di makan,Asal mula daging babi di haramkan,asal mula kata haram,asal usul babi dalam islam,Asal usul babi di haram kan,asal usul babi hara m,asal usul babi haram bagi umat islam,asal usul di haram kan nya daging babi,asal usul di haramkan daging babi,asal usul diharamkannya daging babi oleh umat islam,asal uSul kenapa babi haRam untuk umat islam,ayat asal usul di haramkannya babi,babi asalnya,cerita kenapa babi haram,cerita rasulullah mengharamkan daging babi,cerita tentang allah jaman dahulu dan babi,Dahulu Muhamad gemar makan daging babi memgapa kedian diharamkan?,hadits larangan makan daging babi,kenapa anjing dan babi haram didalam agama islam,kenapa babu haram,kisah kenapa babi jadi najis menurut islam,kisah nabi muhamad yang mengharamkan makan daging babi,knpa mnrut agama islam babi haram n tdk blh d mkn,mengapa babi diharamkan dal;am islam,pada zaman nabi siapa babi itu haram dan apa sebab nya,sejarah babi di ha,sejarah babi diharamkan,sejarah Babi haram,sejarah babi pemakanan daging,sejarah daging babi,sejarah daging babi diharamkan,ada kisah se ekor babi atau anjing g dharamkn pda jaman nabi,adak mula orang islam di larang makan babi,adakah babi mkan taik sendiri?,Adakh babi di arab artikel,Al kisah Babi diharamkan,al-kisah babi kenapa diharamkan,Apa awal mulanya babi dan sejarahnya,apakah menyentuh org yg suka mkan babi itu najis,apakah rasulullah membaca doa kunut juga waktu solat subuh?,Asa mula babi di haramkan,asa usul kenapa babi haram,asal babi diharamkan,asal babi haram,asal kata babi,asal kejadian binatang babi,asal kejadian haiwan,asal muasal anjing & babi d haramkan oleh islam,asal muasal anjing & babi diharamkan oleh islam,asal muasal anjing dan babi di harmkan dalam agama isl,asal muasal anjing dan babi haram islamfb,Asal muasal babi di haram kan,Asal muasal babi di haramkan,asal muasal babi diharamkan,asal muasal babi hewan haram,asal muasal babi jadi haram,asal muasal daging babi haram,Asal muasal di haramkannya babi untuk umat muslim,asal muasal kenapa babi di haramkan dalam islam,asal muasal kenapa babi diharamkan,asal muasal kenapa babi haram,asal muasal nabi muhammad melarang makan babi,asal muka babi diharamkan,Asal mula ajing dn babi diharamkn sejarah islam,asal mula anjing dan babi,asal mula anjing dan babi dharam kan,asal mula anjing dan babi najis,asal mula anjing di haramkan,asal mula anjing diharamkan,asal mula babi d hram kan,Asal mula babi dalam islam,asal mula babi dan kenapa di haram kan,Asal mula babi di haramkan dalam agama islam,asal mula babi diharamkan bagi islam,asal mula babi diharamkan bagi umat muslim,asal mula babi diharamkan sebelum nabi Muhammad islam,asal mula babi haram bagi muslim,asal mula babi haram bagi umat islam,Asal mula babi haram di zaman rasulullah,Asal mula babi haram dimakan,asal mula babi kenapa jadi haram bagi umat muslim,asal mula babu menjadi haram,Asal mula cerita babi,asal mula daging babi di haram kan,asal mula daging babi diharamkan,asal mula daging babi haram dimakan,Asal Mula Daging babi Jadi Haram,Asal mula daging babi menjadi haram,Asal Mula di haram kan babi,Asal mula di haram kanya babi dalam islam,Asal mula di haramkannya seekor babi,asal mula diharamakan babi,Asal mula diharamkan babi,asal mula diharamkannya babi dalam islam,asal mula diharamkannya babi dan anjing bagi umat islam,asal mula diharamkannya daging babi,asal mula diharamkanya babu,Asal mula dilarangnya megosumsi dagin babi,asal mula haram babi,Asal mula haram nya daging babi menurut islam,Asal mula haramnya babi bagi umat manusia,asal mula haramnya babi pada zaman nabi,asal mula hewan babi,asal mula islam takut babi,asal mula islam tidak boleh makan daging babi,Asal mula kenapa babi diharamkan,asal mula knpa anjing diharamkan,asal mula nya babi haram di makan menurut hadis nabi,asal mulanya babi di haramkan,asal najis dari babu,asal usul ayam dalam islam,Asal usul babi dan anjing diHaramkan oleh agama islam,asal usul babi dan anjing haram di makan,Asal usul babi dan anjing najis,asal usul babi di haram kan bagi orang muslim,asal usul babi di haram kan islam,asal usul babi di haram kn,asal usul babi di haramkan,Asal usul babi di haramkan ole islam,Asal usul babi di haramkan untuk di makan,Asal usul babi di haramkm,asal usul babi diciptakan,asal usul babi diharamkan islam,Asal usul babi diharamkan versi islam,Asal usul babi haram dlm agama islam,asal usul babi haram menurut islam,asal usul babi itu diharamkan islam dan alkohol,asal usul babi itu haram,Asal usul babi jadi haram,Asal usul babi menjadi haram bgi org islam,Asal usul babi menjadi haram menurut islam,Asal usul babi menjadi haram pada zaman nabi,asal usul babi menurut islam di haramkan,asal usul babi menurut sudut pandang islam,Asal usul babi najis,Asal usul baby haram,asal usul bagaimana babi bisa haram,asal usul binatang anjing dan babi kenapa haram bagi islam,asal usul cerita babi diharamkan,asal usul cerita diharamkan daging babi menurut alquran,asal usul cerita nabi babi diharamkan,asal usul daging anjing dan babi menjadi haram,Asal usul dan awal mula khamer itu haram,asal usul dangin babi itu haram cerita nya,Asal usul diharamkan nya daging babi,asal usul diharamkannya daging babi bagi agama islam,asal usul haram daginG babi dimakan,asal usul haram makan babi,asal usul haram makan babi di agama islam,asal usul haram nya babi dalam islam dan alquran,Asal usul haramnya babi bagi umat islam,asal usul hewan babi di zaman nabi,asal usul hewan babi?,asal usul islam tak boleh makan babi,asal usul islam tdk makan babi,asal usul kamr haram,asal usul kejadian babi dan anjing,Asal usul kenapa agama islam di haramkan makan daging babi,asal usul kenapa agama muslim tidak makan daging babi,asal usul kenapa babi di haramkan muslim,asal usul kenapa babi diharamkan,asal usul kenapa babi dilarang dalam islam,asal usul kenapa babi gak boleh dimakan,Asal usul kenapa babi haram bagi umat islam NU,Asal usul Kenapa daging babi haram dimakan bagi umat islam,asal usul kenapa makan babi di haramkan,asal usul kenpa babi itu diharamkan oleh umat islam,Asal usul lagenda babi d haramkan zaman nabi2,Asal usul larangan daging babi bagi umat islam,asal usul muslim tidak boleh makan babi,Asal usul nya babi haram,asal usul orang islam tidak boleh makan babi,asal usul orang islam tidak boleh memakan anjing dan babi,Asal usul sejarah seekor babi,Asal usul y haram,asal-usul dahulu dihalalkannya babi,asal-usul dilarangnya umat muslim memakan babi,asal-usul kenapa daging babi diharamkan,asalusul haiwan,assl usul cerita daging babi bisa jadi haram,awal babi haram,Awal cerita Mengapa muslim tidak makan babi,awal daging babi diharamkan,awal daging babi itu haram,awal kisah babi d haram kan oleh orang islam,awal mula babi d haramkan,awal mula babi di haram kan bagi kaum muslim,awal mula babi haram dimakan dalam islam,awal mula d haramkanya babi,awal mula daging babi di haramkan,awal mula daging babi diharamkan,Awal mula diharamkannya babi,awal mula diharamkannya babi oleh allah,awal mula dilarangnya umat muslim makan babi?,awal mula haramnya babi,awal mula kenapa daging babi haram,awal mula mengapa nabi melarang makan babi,babi asal,babi haram alkisah,babi haram pada zaman nabi,babi yang haram menurut ajaran islam dan menurut kedokteran bagaimana hukumnya,benarka islam di cina makan babi,Benarkh asal usul babi dari gajah adakh hadits nya,Cerita alkish nabi muhmad knp babi d hrm kn,Cerita asal mula babi dan sejenisnya haram menurut Al Quran,Cerita asal mula babi di haram kan pada zaman rasulullah,cerita asal mula babi di haramkan dalam islam,cerita asal mula babi diharamkan,Cerita asal mula babi haram,cerita asal mula haramnya daging babi,cerita asal mula nya babi jdi haram,cerita asal mulanya babi diharamkan,Cerita asal mulanya daging babi diharamkan umat islam,Cerita asal mulanya danging babi di haramkan umat islam,cerita asal usul babi,cerita asal usul babi di haram kan untuk umat islam,cerita asal usul baby di haram kan,cerita asal usul daging babi diharamkan,cerita atau asal babi itu diharamkan,cerita awal adanya anjing,cerita awal mula babi di haramkan,Cerita awal mulanya kenapa babi haram di makan oleh umat islam,cerita awalnya babi di haramkan islam,cerita babi bisa najis besar,cerita daging babi jadi haram,Cerita di haramkannya daging babi,cerita haramya babi pada jaman nabi,Cerita hewan babi haram,Cerita islam tentang haramnya makan babi,cerita isteri nabi tentang babi,cerita jaman dulu anjing dan babi haram,Cerita Kenapa babi najis,cerita kenapa daging babi najis,cerita kenapa orang islam makan babi haram,cerita kisah babi di haramkan,cerita nabi anjing makan daging,Cerita nabi diharamkannya babi,cerita nabi kenapa babi di haramkan,cerita nabi tentang haram daging babi,cerita penyebab dizaman nabi sebab babi itu haram,cerita saman dulu tentang daging babi,cerita sebenar asal babi,cerita tentang asal usul babi di haramka n,cerita tentang babi diharam kan di islam,cerita tentang haram nya memakan babi,cerita tentang muslim babi haram maksud nya apa,cerita zaman dahulu penyebeb babi haram d makan umat islam,cerita zaman nabi mengapa babi diharamkan,crita daging babi di haramkan,daging babi busuk,daging babi dan alkohol dalam al-quran dan pandangan barat,dalam ilmu kenapa daging babi dan anjing haram,dalam zsman babi kenape babi tu haram,Dalil yang mengharamkan umat islam memakan babi,dalil yang menyatakan keharaman memakan daging babi,dalilnya memakan daging babi bagi umat muslim,dari dasar apa kenapa daging babi itu di haramkan,dasar babi itu diharamkan untuk dimakan bagi umat islam,dizaman siapa babi di haramkan,dosa pemabuk&pemakan daging babi atau anjing dalam islam,fakta penelitian ilmiah tentang keharaman daging keledai peliharaan,firman allah SWT yang melarang memakan daging babi,foto asal mula hewan dalam cerita nabi,gambar khinzir,hadits haramnya memakan daging babi dan haram nya judi,haiwan yang makan tumbuhan,haiwan yang makan tumbuhan dan daging,Haramnya judi seperti memakan daging babi,Hewan apa yang di haramkan zaman dulu,hewan yang di haramkan oleh islam,hikmah binatang yang dharam kan,hikmah di balik haramnya makan daging keledai,Jaman dahulu Asal usul babi di jadikan,jelaskan hikmah keharaman daging bagi dari sisi ilmu kedokteran,jika daging babi membuat bodoh tolol mengapa umat hindu masih memakannya,kandungan daging babi yang mengharamkan babi untuk di makan menurut islam,keharaman babi di sebut dalam alquran surah,keharaman babi dlm islam,kejadian anjing dalam islam,kenapa babi dan anjing diciptakan tapi di haram kan buat muslim?,kenapa babi di haramkan Rosullullah,kenapa babi diharamkan oleh nabi,kenapa babi haram di kalangan islam,kenapa babi haram di sisi agama islam,kenapa babi haram jelaskan pengertiannya,kenapa daging babi hukumnya haram?,kenapa daging babi itu haram,kenapa dari syariat islam daging babi haram,kenapa di zaman nabi makan babi,kenapa keledai haram dan bodoh menurut hadits dan alquran,kenapa yg enak di haramkan salah satunya judi,Kisa agama muslim tida makan daging baby Anjing,Kisa baby yg di haramkan,kisa di haramkannya babi,kisah ada nya babi yang haram buat umat muslim,kisah anjing dan babi di diharamkan pada zaman nabi,kisah anjing dan babi yg di beri perintah oleh Allah SWT,Kisah asal mula babi diharam kan menurut islam,kisah asal mula babi diharamkan/,kisah asal mula babi kisah muslim,Kisah asal usul babi menjadi haram,kisah Awal Babi di haramkan menurut isla,kisah babi,Kisah babi diharamkan,kisah babi menjadi haram dalam islam,kisah babi yang diharamkan ummat islam,Kisah binatang babi haram,kisah cerita agama islam di larang makan babi,kisah daging babi haram untuk umat muslim,kisah daging babi menjadi haram,Kisah di haram kn nya babi,kisah di haramkan babi bagi umat islam,kisah di haramkan daging babi,kisah di haramkannya babi,kisah diharamkannya daging babi,kisah kenapa babi bisa haram,kisah kenapa babi haram dalam islam mnurut hindu,kisah kenapa daging babi haram di zaman dahulu,kisah kenapa daging babi sama anjing diharamkan di islam,kisah mengapa daging babi di haramkan,kisah pengharaman babi dan anjing,kisah tentang diharamkan babi pada zaman nabi,Kisah tentang Kenapa daging babi haram menurut nabi muhammad,Kisahnya daging babi di haramkan,Knapa babi di haramkan bagi umat islam makannya,knapa babi haram buat di makan orang islam mnurut rassulullah,knpa babi dharamkan menurut dalam alquran,knpa babi di katakan najis di mata islam,Ksah tentng awal mula babi di hramkn untk di mkan,larangan makan babi zaman rasulullah,larangan mengkonsumsi daging babi menurut agama,latar belakang tentang di haramkannya babi,legenda cerita mengapa babi itu haram di makan umat muslim,makanan daging babi busuk,mengapa babi di haramkanbagi orang islam,mengapa babi dianggap najis,Mengapa babi diharamkan bagi umat islam dalam sejarah nabi muhammad saw,mengapa babi diharamkan dalam islam,mengapa babi diharamkan dalam islam dan asal usul babi menurut islam,mengapa daging babi dan lemak babi haram untuk dimakan,mengapa daging babi diharamkan jelaskan berdasarkan al-quran dan ilmu kesehatan,mengapa menurut pakar-pakar anjing dan babi diharamkan,mozaik asal usul babi dan seluruh binatang,najis babi menurut alquran hadis,nash al quran tetang haramnya daging babu,negara pertama memakan babi,Penelitian kenapa islam melarang makan babi,penelitian knapa asal usul daging babi mnjadi haram?,pengertiaan daging babi bagi isslaam,pengertian babi di haramkan untuk islam,PENGERTIAN BABI MENGAPA DIHARAMKAN,pengertian daging babi dalam islam,pengertian diharamkan mengkonsumsi babi baik dari segi agama maupun kesehatan,sebab di haramkannya babi dan anjing di makan umat muslim,sejarah agama nabi muhammad dahulu memakan daging babi,Sejarah anjing babi haram,sejarah awal al mula islam mengharamkan babi dan anjing,sejarah awal babi bisa haram,sejarah awal kenapa babi najis,Sejarah awal mula babi itu haram bagi orang islam,sejarah babi,sejarah babi di haramkan,sejarah babi diharamkan nabi muhammad,sejarah babi haram bagi islam,sejarah babi haram dalam islam,Sejarah baby di haramkan di alqur an,sejarah daging babi haram,sejarah daging babi jaman rasulullah,sejarah dari kenapa daging babi haram bagi muslim,sejarah di haramkan daging babi,sejarah di haramkan makan babi,sejarah diharamkanny daging babi dalam agama islam,sejarah diharamkannya anjing babi,sejarah diharamkannya babi dan anjing,sejarah hewan babi menurut islam,sejarah islam anggap babi haram,sejarah islam di larang makan babi anjing,sejarah kenapa daging babi diharamkan,sejarah pengharaman babi,sejarah pengharaman babi dalam islam,Sejarah sampai babi diharamkan untuk dimakan,sejarah ummat muslim dilrang makan babi,sejarahnya kenapa babi haram buat umat islam,sentuh daging babi menurut pandangan islam,siapa nama pakar tentang haramnya daging babi,wajah orang pemakan babi dan anjing,www asal haram babi haram,www asal mula babi diharamkan,www asal mula babi haram disentuh dan dimakan coom,www asal mula daging babi jadi haram com,www asal usuldaging lembu gk boleh d makan org hindu india,www cerita asal mula diharam kan,www cerita asal mulanya islam tidak makan babi,www cerita kisah kenapa agama islam d haramkan mkn babi,www cerita nabi yang memakan babi,www kenapa babi dan anjing di katakan haram dan di manaka letak keharamanya,zaman nabi khinzir boleh makan
{ 9 comments… add one }
 • 23hq.com January 30, 2014, 4:36 pm

  Hey there! This post coulpd nott be written any better!

  Readiing through this post reminds mme of my old room mate!
  He always kept chating about this. I will forward this write-up to him.
  Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!
  23hq.com recently posted..23hq.comMy Profile

 • Dana May 28, 2014, 11:14 am

  terima kasih kakak penjelasannya. sangat membantu saya dalam menjawab pertanyaan” yang ditujukan pada saya dari orang” yang masih miskin ilmu keislamannya

 • ewin3545 April 17, 2015, 1:19 pm

  gilo gilo

 • pecintababi May 4, 2015, 1:08 am

  Ga gini2 banget deh sifat babi menurut gue, (pengalaman pernah memelihara babi)

  “Babi adalah haiwan yang kerakusannya dalam makan tidak tertandingi haiwan lain. Ia makan semua makanan yang ada di depannya. Jika perutnya telah penuh atau makanannya telah habis, ia akan memuntahkan isi perutnya dan memakannya lagi, untuk memuaskan kerakusannya. Ia tidak akan berhenti makan, bahkan memakan muntahannya. Ia memakan semua yang bisa dimakan di hadapannya. Memakan kotoran apa pun di depannya, entah kotoran manusia, haiwan atau tumbuhan, bahkan memakan kotorannya sendiri, hingga tidak ada lagi yang boleh dimakan di hadapannya.

  Kadang ia mengencingi kotorannya dan memakannya jika berada di hadapannya, kemudian memakannya kembali. Ia memakan sampah busuk dan kotoran haiwan. Babi adalah haiwan mamalia satu-satunya yang memakan tanah, memakannya dalam jumlah besar dan dalam waktu lama jika dibiarkan. Kulit orang yang memakan babi akan mengeluarkan bau yang hanyir.”

 • ulfadyah May 10, 2015, 7:10 pm

  bnyk kali bacot mu..
  wanita muslim yg dikawini lbh dr 2 jantan lbh parah dr babi betina yg d kandang tadi.
  babi yg d ternak gk pernah mau bro mkn taik ny, itu salah besar..
  ayam kampung, yg disebut halak, malah mengaisin kotoran babi..
  hanya org2 lebay dan munafik, yg ngomong bgene..
  penelitian ne ngawur gan..

 • prem July 31, 2015, 3:13 pm

  ANJing daging babi emng haram njing
  Orang yg bodoh/tolol yg memakan daging babi

 • anti radang sendi January 21, 2016, 5:49 am

  Tulisan yang luar biasa , aku yakin amat berguna untuk mereka
  yang membaca, saya tunggu postingan selanjutnya, terutama mereka
  yang sedang mencari obat asam urat
  anti radang sendi recently posted..anti radang sendiMy Profile

 • eka February 5, 2016, 10:07 pm

  Sampeyan
  anjing bangsat

Leave a Comment

CommentLuv badge