*

Kisah Wanita Tua Zaman Nabi Berulang Di Amerika

by Hasnul Hadi Ahmad on January 4, 2012

in Akhlak, Dakwah & Nasihat, Hidayah, Kisah & Pengajaran

Ingat lagi kisah seorang wanita tua yang sering menyakiti Rasulullah SAW?

Seorang wanita tua selalu menyakiti Baginda dengan meletakkan duri, najis dan lain-lain halangan di jalan yang selalu dilalui oleh Rasulullah SAW. Namun Rasulullah SAW tidak bertindak balas, Bagindai SAW sentiasa bersabar. Akhirnya apabila wanita tua itu sakit, Rasulullah SAW menziarahi dan merawati menunjukkan kasih sayang terhadapnya,dengan keperibadian mulia yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW,lalu terbukalah pintu hidayah lantas wanita tua tersebut memeluk Islam di tangan Baginda.

Kisah yang seakan sama berlaku pada masa kini di Amerika Syarikat. Diceritakan oleh Suhaib Webb antara beberapa siri ceramah beliau di Youtube.

Suhaib menceritakan seorang Islam dari Sudan menetap di kediaman yang banyak kes jenayah iaitu di Bronx, New York. Jiran warga Sudan itu ialah seorang wanita tua Yahudi.

Warga Sudan dan isterinya sering menyapa dan memberi makanan kepada jiran Yahudi tersebut. Tetapi wanita Yahudi itu mencampakkan segala pemberian dan sering memarahi mereka. Tetapi keluarga warga Sudan itu terus menyantuni jirannya, kerana ini adalah tuntutan Islam dalam hak berjiran.

Pada satu hari wanita tua Yahudi itu dirompak, lalu warga Sudan tersebut ternampak dan menyelamatkannya. Akibat kecederaan wanita tua Yahudi itu terlantar di hospital. Di hospital tiada siapa yang menziarahinya, hanya warga Sudan itu sahaja. Tetapi wanita tua Yahudi itu masih tetap memarahinya.

Apabila sihat, wanita tua Yahudi itu kembali ke rumah, namun warga Sudan tersebut masih berbuat baik kepada jirannya walaupun wanita tua Yahudi itu tidak menyukainya.

Akhirnya wanita tua Yahudi tersebut jatuh sakit. Sekali lagi dia terlantar di hospital dan tiada sesiapa juga yang menziarahinya hanya warga Sudan dan isterinya sahaja. Dengan keperibadian Islam yang ada pada warga Sudan tersebut  menarik perhatian wanita Yahudi itu, lalu bertanyalah kepada warga Sudan tersebut mengenai Islam, Akhirnya terbukalah pintu hidayah lalu wanita tua Yahudi itu memeluk Islam. Subhanallah….

Tiga hari selepas memeluk Islam, wanita tua Yahudi itu tadi menemui ajal, menghadap Allah SWT.

Apabila dibacakan wasiat, wanita tua Yahudi itu telah menyerahkan semua hartanya kepada warga Sudan tersebut.

Siapakah Suhaib ? layari laman web beliau: www.suhaibwebb.com

Firman Allah yang bermaksud:

“Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu dalam kebinasaan dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.” (Al-Baqarah: 195)

Islam menyeru umatnya berbuat baik sesama makhluk, baik berupa manfaat ilmu, harta benda dan juga yang berbetuk nasihat ke agamaan, sepertimana sabda Rasulullah SAW : “Sesungguhnya Allah mewajibkan berbuat ihsan atas setiap sesuatu.”

Wallahu’alam….
hasnulhadiahmad.com

Advertise Here
Incoming search terms:
kisah sahabat nabi yang mengharukan,cerita hidayah islam,kisah hidayah islam,cerita hidayah islami,kisah menarik zaman nabi,cerita hidayah mengharukan,perempuan cantik jaman nabi

{ 6 comments… read them below or add one }

ryan sharizal January 10, 2012 at 8:55 am

keperibadian islam

Reply

Jual Jaket Kulit Murah May 31, 2012 at 8:32 am

Subhanallah…
Begitu mengharukan….
Jual Jaket Kulit Murah recently posted..Jaket Kulit OnlineMy Profile

Reply

jual sepatu online July 11, 2012 at 11:04 pm

banyak hikmah dan syarat perenungan
makasih banyak atas kisahnya
jual sepatu online recently posted..Sepatu Kets JG 143My Profile

Reply

Botol Asi Kaca July 25, 2012 at 11:45 am

ceritanya bagus dan menarik. mengharukan sekali :’)
Botol Asi Kaca recently posted..Botol Asi KacaMy Profile

Reply

Percetakan Undangan Murah July 25, 2012 at 12:00 pm

Subhanallah. ada banyak banget yang bisa kita ambil dari cerita ini
Percetakan Undangan Murah recently posted..Percetakan Undangan MurahMy Profile

Reply

sepatu wanita keren November 8, 2012 at 11:58 pm

syarat hikmah…
sepatu wanita keren recently posted..Sepatu Wanita Harga MurahMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post:

Page Rank
.