≡ Menu

Madu Makanan Sunnah Rasulullah

Hadis Nabi Madu Lebah

Firman Allah Ta’ala yang bermaksud: “Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: “Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia.” (Al-Nahl 16:68)

“Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.” (Al-Nahl 16:69)

Di dalam Al-Quran, Surah An-Nalh ayat 68-69, dengan terang menunjukkan bahawa hasil lebah dan manusia mempunyai kesinambungan yang tersendiri. Pastinya sesuatu yang dicpta oleh Allah itu sangat bermanfaat untuk manusia dan makhluk Nya yang lain.

Hadis Dan Ungkapan Kata-Kata Para Sahabat Dan Para Ulamak Mengenai Madu Lebah

Diriwayatkan oleh Bukhari dari Aisyah r.a. katanya Nabi s.a.w. amat gemar makanan manis-manis dan madu. Rasulullah telah bersabda ” Barang siapa yang menelan (minum sedikit) madu tiga kali (di waktu pagi) setiap bulan, ia tidak akan terkena penyakit teruk”

Telah berkata Imam Ibn Qaiyim. “Dan petunjuk Rasulullah s.a.w. tentang minuman ialah baginda suka meminum madu yang dicampurkan dengan air sejuk.”

Rasulullah s.a.w. meminum madu itu sebelum makan pagi yang dibantu dengan air. (air yang hendak digunakan untuk dicampurkan dengan madu itu hendaklah disimpan semalaman di dalam suatu bekas sebagaimana yang disukai oleh Rasulullah s.a.w.)Pada tiap-tiap pagi campurkanlah air ini dengan sesudu madu lalu diminum dengan membaca selawat ke atasnya sebanyak tiga kali.

Dari Ibnu Umar r.a., sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda: “Nikmat yang pertama-tama kali akan diangkat dari bumi ialh madu”( Dari Kita As-Bahan terjemahan oleh Ahmad Al-Hasan)

Abu Hurairah r.a. daripada Nabi Muahammad s.a.w. katanya: ” Semua serangga dalam api neraka Allah s.w.t. sebagai azab bagi penghuni neraka kecuali lebah” (Dinukilkan oleh At-Tarmizi dan Al-Hamim dari Kitab Nawadir Usul).

Al-Baihaqi dari Mujahid dari Umar r.a. yang didengarnya dari Nabi s.a.w.: “Perumpamaan orang mukmin adalah seperti lebah, jika kamu mendampinginya ia akan memberi manfaat kepada kamu dan jika kamu bermesyuarat dengannya ia akan memberi manfaat kepada kamu dan setiap hal ehwalnya akan memberi manfaat kapada kamu”. Begitulah juga setiap hal ehwal lebah itu mempunyai manfaat yang banyak.

Diriwayatkan daripada Ali k.w. bahawa beliau berkata ” Kehinaan untuk dunia, semulia-mulia pakaian manusia di dalam kehidupan dunia adalah dari air liur sejenis rongga (kain sutera dari ulat sutera) dam semulia-mulia minuman adalah apa yang keluar dari mulut lebah.”

Ibnu Juraih berkata,” Hendaklah kamu minum madu kerana sangat baik untuk menguatkan daya hafaz (ingatan).”

Ibnu Al_Asir berkata’ “Adapun diumpamakan orang mukmin itu dengan lebah lantaran kebijaksanaannya kurang memberi mudharat, usahanya di siang hari kegigihannya dan sentiasa menjauhkan diri dari sebarang kekotoran. Makanannya dari benda yang bai-baik dan sesungguhnya ia tidak makan dari benda hasi dari usaha orang lain. Ketaatanya kepada ketuanya tidak berbelah bagi”.

Dari Ibnu Abbas r.a Nabi s.a.w.:”Kesembuhan dari penyakit itu adalah dengan melakukan tiga perkara i)Berbekam, 2)Minum Madu, 3) Bakar dengan besi panas. Tetapi aku melarang umatku membakar dengan besi panas itu”. (Hadis riwayat Bukhari).

Abdullah bin Umar telah menggunakan madu untuk mengubati luka (dengan cara disapukan di atas tempat luka) dan ternyata luka tersebut dapat sembuh dalam waktu yang singkat.

Dalam hadis yang lain disebutkan: “Hendaklah kamu menggunakan dua ubat iaitu madu dan Al-Quran. Madu untuk mengubat penyakit jasmani dan Al-Quran untuk menyembuh penyakit rohani”

madu lebah juga merupakan sebahagian daripada mukjizat Nabi Allah Isa a.s dalam menyembuhkan penyakit sopak dan buta penglihatan.

Kehebatan madu sebagaimana disampaikan Al-Quran telah terbukti secara saintifik dan dibahaskan secara ilmiah di seluruh dunia. Pakar perubatan Islam banyak menulis mengenai madu.

Antaranya al-Hafiz Ibnu Abi Dunya dalam kitabnya al-Asyrof fi Manazil al- Asyrof menyatakan,”Sesungguhnya madu apabila penggemar meminumnya, ia akan mengawal ma’idah (perut), kemudian ia akan membuang penyakit, menambah kekuatan urat saraf dan kelancaran saluran urat dan darah.

Al-Muwaffaq al-Baghdadi menulis:”Madu berfungsi menyinkir lebihan/bahan yang tidak berguna daripada usus, kuatkan perut, membersih hati, melancarkan air kencing, membersih dada (termasuk paru-paru), berguna bagi orang yang banyak lendir (madu membuang lendir), terhadap tubuh yang ada bahan sejuk dan penyakit batuk yang terjadi dari lendir.

Manakala Dr Rihab ‘Ukaiwy menyifatkan madu sebagai pemakanan perlu melahirkan daya kekuatan tubuh dan mental. Pandangan ini turut dikongsi oleh Dr. Muhammad Kamal Abdul Aziz. Madu dijamin oleh Allah sebagaimana dalam firmannya ayat 69 Suroh An-Nahl (lebah)

Sayyid Quthb mengungkapkan, madu sebagai ubat penyembuh penyakit sudah dibuktikan secara ilmiah oleh para pakar perubatan. Inilah salah satu bukti kebenaran ayat Al-Quran yang wajib diyakini umat manusia.

Ibnu Sina (890-1037), salah seorang tokoh kedoktoran dunia dan ilmuwan Islam di abad ke-10 Masehi, mengulas mengenai khasiat madu dari segi kesihatan di dalam dunia kedoktoran. Ia mampu dapat menyembuhkan berbagai penyakit dari yang ringan sampai yang berat, seperti tekanan darah tinggi dan jantung. Madu juga dapat menurunkan suhu badan serta menyediakan dan mengatur rembesan, sehingga dapat menghilangkan penyakit demam. Madu lebah juga dapat menguatkan semangat, menambah kerajinan dan, menjaga awet muda dan melancarkan percakapan”.

Disini kita dapat simpulkan bahawa madu merupakan makanan sunnah dan mengandungi banyak khasiat dan dijadikan ubatan sebagaimana yang termaktub di dalam Al-Quran.

Wallahu’alam….

Madu asli yang terbaik untuk anda sekeluarga, dijamin 100% asli dan semulajadi – Madu Acacia (Klik Disini)

Fakta: Madu Acacia premium, asli dan mentah memiliki rasa dan nutrien terbaik serta menepati piawaian standard madu antarabangsa.

Susunan: hasnulhadiahmad.com

Incoming search terms:
makanan sunnah nabi,cara makan madu,makanan sunnah,cara makan madu ikut sunnah,madu makanan sunnah,cara minum madu mengikut sunnah,makanan sunnah rasulullah,cara makan madu mengikut sunnah,makanan sunnah nabi muhammad saw,senarai makanan sunnah,sunnah nabi minum madu,cara minum madu ikut sunnah,sunnah rasulullah makan madu,cara rasulullah makan madu,cara makan madu ikut sunnah nabi,madu makanan rasulullah,cara makan madu yang betul,sunnah nabi,cara minum madu yang betul,cara sunnah makan madu,waktu sesuai minum madu,khasiat madu untuk rawat sopak,makanan sunnah untuk paru paru,khasiat madu lebah buat pesakit sopak,sunnah nabi bila batuk,cara betul minum madu,ubati sopak,sunnah minum madu,penyakit sopak dalam islam,minuk madu sunah rasul?,waktu terbaik mengkonsumsi madu menurut islam,sunnah nabi air madu,manfaat madu dari segi rohani,waktu terbaik minum madu,waktu terbaik untuk minum madu,hendaklah kamu minum madu dan baca quran,wallpaper quran surah madu lebah,waktu sesuai makan madu lebah,petua minum madu,sunnah minum air madu,sunnah madu,ubat batuk cara nabi,sunah nabi cara menghilangkn penyakit batuk,ubat cara rasulullah batuk,waktu sesuai makan madu,selawat makan madu,rawat sopak dengan madu,selawat sebelum makan ubat,mengkonsumsi madu apakah sunnah rosul,makan madulebah cara nabi makan,cara sunnah minum madu,cara rasulullah minum madu,cara rasullulah minum madu,cara pemakanan madu lebah mengikut sunnah,Cara nabi muhammad menghilangkan batuk,cara minum madu mengikut sunnah nabi,cara minum madu ala rasulullah,cara minum madu,cara memakan madu mengikut sunnah,cara makan madu cara nabi,bacaan meminum madu lebah,bacaan doa sebelum minum madu,apakah lebah disukai nabi muhammad,amalan sunnah minum madu,dalil tentang lebah,dalil tentang meminum madu,makan madu dengannya ubat,makan madu dengan makanan,madu sunah rosul,madu stick sunnah cara minun,madu mengikut rasulullah,amalan betul makan madu,madu dan sunah,khasiat madu menurut rasul,khasiat madu lebah buat penyakit sopak,khasiat dan cara pemakanan madu,kaedah rasulullah merawat sakit perut,kaedah makan madu,hilang batuk cara rasulullah,hadits tentang sunnah rasul,amalan makan madu cara nabi muhammad s a w
{ 1 comment… add one }
  • normala ali October 11, 2013, 5:41 pm

    Berapa kali sehari kena mnum jika demam dan batuk?

Leave a Comment

CommentLuv badge