*

Penemuan Saintifik Mengenai Susu Ibu Bukti Kebenaran Al-Quran

by Hasnul Hadi Ahmad on February 10, 2012

in Fadhilat & Kelebihan, Info & Maklumat, Keluarga, Kesihatan

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)

Terdapat banyak faedah kepada kedua-dua ibu dan bayi apabila kita mengamalkan penyusuan bayi secara natural. Kita disaran memberi susu ibu kepada bayi sehingga bayi berusia sekurang-kurangnya 6 bulan tanpa makanan sampingan lain, tanpa susu formula lain dan tanpa diberi air masak pun kepada bayi.

Susu ibu kaya dengan antibodi serta hormon-hormon yang mampu memberi perlindungan kepada bayi daripada masalah usus (gastrousus), jangkitan pada pernafasan, jangkitan telinga, alahan makanan, kerosakan gigi, pneumonia dan meningitis. Ia juga menggalakkan pertumbuhan pembentukan otot-otot muka dan rahang.

kajian terbaru yang dijalankan oleh Profesor Catharina Svanborg, seorang pensyarah imunologi dari Universiti Lund, Sweeden, susu ibu membantu untuk mencegah bayi dari mendapat kanser.

“Zat yang disebut alpha-lac (alphalactalbumin), yang terdapat dalam jumlah besar di dalam susu ibu, yang mengenali keberadaan sel-sel kanser dan membunuhnya”.

manusia berusaha untuk mencari cara melawan kanser dengan rawatan kimoterapi dan berbagai-bagai cara lain, namun Allah terlebih dahulu telah menunjukkan kepada kita cara untuk melawan penyakit berbahaya ini.

satu lagi penelitian yang dilakukan oleh James W. Anderson, ahli University Kentucky – IQ bayi yang diberi susu ibu lebih tinggi 5 tahap daripada bayi lain. Susu ibu yang diberikan hingga 6 bulan bermanfaat bagi bayi, manakala anak yang disusui kurang dari 8 minggu tidak memberikan manfaat kepada IQ.

Untuk mereka yang bakal bergelar seorang ibu, fakta ini amat berguna bagi anda. Lihatlah bagaimana Al-Quran menerangkan kepada kita sebab untuk seseorang ibu menyusukan anaknya selama 2 tahun. Dan lihatlah bagaimana kajian saintifik membawa kepada kebenaran dan kebaikan yang dibawa Kalam Allah ini,ini menunjukkan kepada kita Al-Quran mendahului penemuan saintifik sejak 1400 tahun berabat yang lalu.

Menyusu bayi juga baik untuk ibu, antaranya ialah:

akan merembeskan sejenis oksitosin dimana hormon tersebut membantu mengecutkan rahim dan mengembalikan rahim ke bentuk asal. Ia juga membantu mengurangkan berat badan sehingga 500 atau lebih kalori sehari dengan aktiviti tersebut. Ia juga mengurangkan risiko terkena kanser payudara, pre-monopouse, kanser ovari dan osteoporosis. Selain itu, faedahnya adalah seperti berikut:

Jika mampu memberi susu ibu kepada bayi secara natural, ianya lebih mudah. Tidak perlu untuk membasuh botol-botol susu dan ianya boleh diberikan dimana-mana dan bila-bila masa.

Susu ibu dijadikan Allah khas untuk keperluan bayi dengan jumlah dan faedah yang sangat mencukupi. Ia mengandungi kuantiti yang paling tepat seperti nutrient, protein, lemak dan karbohidrat untuk bayi.

Tiada susu yang setanding susu ibu untuk diberikan kepada bayi. Jika penyusuan dilakukan secara natural, ia mampu mengeratkan hubungan antara ibu dan anak. Ia merupakan sentuhan kulit dan rangsangan tersebut turut dirasai bayi.

Di dalam Islam ada menyatakan bahawa besar pahalanya seorang ibu yang menyusukan anaknya. Ia menyebut bahawa demi kesihatan anak, ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu. Sejajar dengan firman Allah di dalam Al-Quran Surah Al-Bakarah Ayat 233 yang bermaksud:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan”

Imam Syafie berkata, “Sihat atau tidak anak itu bergantung sama ada anak disusui ibu atau tidak walaupun sekali susuan”

Kelebihan dan fadhilat menyusukan anak

1. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

2. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun) dan beramal soleh tidak melangar perintah Allah dan taat kepada suaminya, maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

3. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

4. Susu ibu menjadikan anak lebih sihat daripada terkena penyakit terutama selsema dan batuk, InsyaAllah.

5. Dengan memberi air susu ibu kepada anak, pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan dan kesihatan fizik dan jiwa anak.

6. Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

Begitulah sayangnya Allah pada wanita yang bergelar IBU.

Wallahu’alam….

Susunan: HasnulHadiAhmad.Com

Advertise Here
Incoming search terms:
kebaikan susu ibu,penyusuan susu ibu dalam islam,khasiat susu ibu menurut islam,kelebihan menyusu badan,hukum menyusukan anak,kelebihan susu ibu dalam islam,kelebihan susu ibu,kebaikan susu ibu menurut islam,khasiat susu ibu,khasiat susu ibu dalam islam,rahmat menyusu badan,kenapa islam menyuruh menyusui anak selama dua tahun,hadith susu badan,hadis menyusukan anak,proses kejadian susu ibu,bila susu ibu terjadi

{ 25 comments… read them below or add one }

tiyangatmojo July 21, 2012 at 10:27 am

Artikelnya sangat bagus, sangat menambah pengetahuan saya, trims

Reply

lechah July 27, 2012 at 2:41 pm

smakin mnguatkan sy,,,tuk bsa mmberikan ASI Eksklusif pd ank sy kelak.

Reply

fazlina October 30, 2012 at 4:34 pm

Tersentuh sy membacanya. Sy masih menyusukan bayi sy dan akan teruskan sehingga usia 2 tahun. sekarang nie baru 2 bulan, semoga mendapat rahmat dari NYA.
fazlina recently posted..Panduan penyusuan susu ibu bagi ibu yang bekerjaMy Profile

Reply

permatacintaku.blogspot.com November 4, 2012 at 8:58 pm

rasa sgt bertuah dapat susukan bayi sendri..

Reply

MaMaRey November 21, 2012 at 10:42 am

bangga dapat menyususkan bayi. Ia adalah pengalaman yang tidak ternilai
MaMaRey recently posted..Mitos Dan Fakta PenyusuanMy Profile

Reply

Mamaleen December 5, 2012 at 2:42 pm

Alhamdulillah….banyak ilmu yang dpt dimanfaatkan…
Menyusukan bayi adalah nikmat yang tidak dpt digambarkan dgn kata2, mengeratkan kasuh sayang antara ibu & anak…

Reply

sitinoorma December 27, 2012 at 6:13 pm

Terimakasih…semoga diberkati oleh Allah.
Allah yang menciptakan manusia dan Dialah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Sama-samalah kita menuruti segala suruhanNya dan sama-samalah kita menjauhi segala laranganNya kerana semuanya untuk kebaikan kita di dunia dan akhirat.

Reply

as December 31, 2012 at 11:39 am

info yg sangat berguna. mohon untuk saya share.

terima kasih.

Reply

Baju Menyusu January 18, 2013 at 9:43 am

Perkongsian yg menarik
Baju Menyusu recently posted..TUDUNG HAJRA 1 FLY DIAMONDMy Profile

Reply

marzuki January 21, 2013 at 12:35 pm

satu kelebihan menyusukan anak dgn susu ibu.ibu akan kembali slim bentuk badan.ini telah terbukti dengan kuasa allah.isteri saya dulu agak gemuk.selepas memberi anak dgn susu ibu.badan isteri saya kembali dlm bebtuk asal(slim) tak payah nk p slim world lagi.terima kasih allah.

Reply

Rohaida January 21, 2013 at 3:18 pm

Salam..

Jemput singgah di blog saya..boleh sharing info2 berguna..

Thanks
Rohaida recently posted..Nak tambah susu badan???My Profile

Reply

Rohaida January 21, 2013 at 3:19 pm

Salam..

Jemput singgah di blog saya..boleh sharing info2 berguna..
http://aaisyahealthnbeauty.blogspot.com/
Thanks

Reply

zai May 11, 2013 at 12:51 am

Salam. Info ug berguna.Mohon share ye!

Reply

Sepatu Boot Wanita May 15, 2013 at 11:22 pm

Alhamdulillah masih punya ibu untuk bisa berbakti kepadanya selagi masih ada
Sepatu Boot Wanita recently posted..Sepatu Wanita Flat Lucu – Despo FlatMy Profile

Reply

Reena May 26, 2013 at 11:10 pm

Sy berazam nak menyusukan anak kedua shingga genap 2tahun, iAllah..artikel yg sangat bermanfaat dan menaikkan semangat sy..Mohon share..

Sila jemput ke blog sy http://mypointofview-reena.blogspot.com

Terima kasih
Reena recently posted..Doa untuk ibu hamil dan kandunganMy Profile

Reply

bakal ibu June 2, 2013 at 11:58 am

Info amat berguna utk sy yg bakal jd ibu….

Reply

ibu sal June 12, 2013 at 12:41 pm

info yg sgt bermanfaat..mohon share ye

Reply

aliah July 21, 2013 at 6:08 am

Salam. inf0 yang bemanfaat dan menambah pengetahuan saya. mohon share. tq

Reply

ian September 8, 2013 at 3:32 pm

Info yg sgt berguna..mohon share ye tuan..tq

Reply

fazian September 8, 2013 at 4:36 pm

Assalammu Alaikum. …info yg sgt berguna..mohon share yer tuan.tq

Reply

Ummul Jannati October 23, 2013 at 2:56 am

Assalamualaikum wrt wbt… alhamdulillah sy dikurniakn susu yg byk utk ke3-3 anak sy dan dpt menyusukn mereka selama 2 thn…

Apa amalan sy? Blh bc di sini… http://marvix8.wordpress.com/2013/09/25/successful-breastfeeding-2/

Reply

azura November 13, 2013 at 1:57 pm

sedih lah sya..masih ada yg xthu pasal pyusuan susu ibu..blh suami ya mtak berhentikn susu ibu bl anak dh start mkn..kecewa..klu dh 2 thn stgah ok lah kan..stopkn..
http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

Reply

mazidah February 16, 2014 at 12:15 pm

Yups saya pun sangat terkejut sebab masih ramai yang suka bagi anak mereka minum susu formula.alasan susah bwkerja atau air susu sedikit itu salah..terutama ibu ibu muda yang sibuk dengan kerjaya.perkembangan anak anak perlu dititikberatkan.. Jika ada masa boleh baca link ni..sangat bermanfaat..http://www.ebookniaga.com/sorryboss/mazidah

Reply

liza February 18, 2014 at 9:45 am

Info yang bermanfaat. Saya mohon share ye

Reply

orlylove February 28, 2014 at 12:21 pm

Pohon share..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post:

Page Rank
.