≡ Menu

Perkara Disukai Dan Dibenci Malaikat

Malaikat Suka Dan Benci

Yang Disukai Vs Yang Dibenci Malaikat

1. Yang Disukai

– Sukakan kebaikan dan kebersihan. Ini bersesuaian dengan sifat kejadian malaikat yang berasal daripada cahaya murni.

– Selalu menghampiri orang yang membaca al-quran.

– Apabila melihat seseorang keluar menuntut ilmu, malaikat merendahkan sayap sebagai tanda hormat dan reda kepadanya.

– Melihat sekumpulan manusia yang berhimpun untuk berzikir dan membincangkan ilmu agama.

Dalil

Sufyan al-thawri berkata: “Jika seorang manusia mengkhatamkan al-quran, malaikat ‘mencium’ keningnya.” ( Imam Ahmad bin Marwan Al-Dinawari dalam Al-Mujalasah )

Rasulullah s.w.a. bersabda, maksudnya: “tidaklah sekumpulan manusia berhimpun di rumah Allah untuk membaca dan mengkaji kitab Allah, melainkan sakinah ( ketenangan ) akan turun, rahmat meliputi mereka, dan para malaikat menaungi mereka dengan sayap. Allah menyebut-nyebut mereka dalam ( kalangan malaikat ) di sisi-Nya.” ( Riwayat Muslim )

2. Yang Dibenci

– Sangat benci maksiat dan kekotoran. Malaikat menjauhkan diri dari tempat najis dan maksiat.

– Tidak memasuki rumah yang terdapat anjing dan patung di dalamnya. Anjing adalah haiwan najis, manakala patung adalah simbol kemusyrikan.

– Apabila melihat seorang isteri melanggar perintah suami, malaikat turut marah kerana Allah.

– Tidak suka bau-bauan yang busuk. Malaikat terganggu jika ada seseorang yang masuk ke dalam masjid dengan bau yang tidak menyenangkan. Oleh sebab itu, Nabi s.w.a. menyuruh kita untuk mandi dan memberus gigi sebelum ke masjid.

Dalil

Nabi Muhammad s.w.a. bersabda, maksudnya: “apabila seorang suami memanggil isterinya ke katil, tetapi dia menolak sehingga menyebabkan suaminya marah, maka para malaikat melaknat wanita itu sehingga pagi.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, maksudnya: “apabila seseorang hamba berdusta, maka kedua-dua malaikatnya menjauhinya sehingga satu batu kerana bau busuk daripadanya.” (Riwayat Al-Tirmizi)

Wallahu’alam….
hasnulhadiahmad.com

Incoming search terms:
Perbuatan yang disukai malaikat,perkara yang disukai dan dibenci malaikat,perbuatan yang disukai dan dibenci malaikat,Perkara yang disukai malaikat,Amalan yang disukai malaikat,pekara yg sngt di benci oleh allah,perkara yg di senangi malaikat,perkara yg digemari Allah,perkara yang menyebabkan malaikat tidak masuk rumah,sifat yang disukai oleh rasullulah,perkara yang nabi tidak suka,perkara yang Allah benci,perbuatan yang disukai paramalaikat,per buatan apa yang disukai,pekara d sukai Allah,manusia yang di sukai malaikat,bau yang tidak disukai malaikat,tempat yg tidak di sukai allah dan malaikat
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge