≡ Menu

Rahsia Di Sebalik Mencium Hajar Aswad

Hajar Aswad adalah batu hitam yang terletak di sudut sebelah Tenggara Ka’bah, iaitu sudut dari mana Tawaf dimulai. Hajar Aswad merupakan jenis batu ‘RUBY’ yang diturunkan Allah dari syurga melalui malaikat Jibril. Hajar Aswad terdiri dari lapan keping yang terkumpul dan diikat dengan lingkaran perak.

Batu hitam itu sudah licin kerana terus menerus di kecup, dicium dan diusap-usap oleh jutaan malah milion manusia sejak Nabi Ibrahim a.s, iaitu jamaah yang datang ke Baitullah, baik untuk haji mahu pun untuk tujuan Umrah.

Hadist Sahih riwayat Imam Bathaqie dan Ibnu ‘Abas RA, bahawa Rasul SAW bersabda:

“Allah akan membangkitkan Al-Hajar (Hajar Aswad) pada hari kiamat. Ia dapat melihat dan dapat berkata. Ia akan menjadi saksi terhadap orang yang pernah memegangnya dengan ikhlas dan benar”.

Hadis tersebut mengatakan bahawa disunatkan membaca do’a ketika hendak istilam (mengusap) atau melambainya pada permulaan thawaf atau pada setiap putaran, sebagai mana, diriwayatkan oleh Ibnu Umar RA. Artinya:

“Bahawa Nabi Muhammad SAW datang ke Ka’bah lalu diusapnya Hajar Aswad sambil membaca Bismillah Wallahu Akbar”.

ASAL – USUL HAJAR ASWAD

Ketika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Ka’bah banyak kekurangan yang dialaminya. Pada mulanya Ka’bah itu tidak ada bumbung dan pintu masuk.

Nabi Ibrahim a.s bersama Nabi Ismail mahu membinanya dengan meninggikan bangunannya dan mengangkut batu dari berbagai gunung. setelah bangunan Ka’bah itu hampir selesai, ternyata Nabi Ibrahim masih merasa kekurangan seketul batu lagi untuk diletakkan di Kaabah.

Nabi Ibrahim berkata pada Nabi Ismail, “Pergilah engkau mencari seketul batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia.”

Kemudian Nabi Ismail a.s pun pergi dari satu bukit ke satu bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail a.s sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba-tiba datang malaikat Jibril a.s memberikan sebuah batu yang cantik.

Nabi Ismail dengan segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim a.s. Nabi Ibrahim a.s. merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, beliau menciumnya beberapa kali. Kemudian Nabi Ibrahim a.s bertanya, “Dari mana kamu dapat batu ini?”

Nabi Ismail berkata, “Batu ini kuterima dari yang tidak memberatkan cucuku dan cucumu (Jibril).”

Nabi Ibrahim mencium lagi batu itu dan diikuti oleh Nabi Ismail a.s. Sehingga sekarang Hajar Aswad itu dicium oleh orang-orang yang pergi ke Baitullah. Siapa saja yang bertawaf di Ka’bah disunnahkan mencium Hajar Aswad.

Perhatikan Rahsia Besar Yang Tidak Pernah Kita Bayangkan Sebelumnya

1. Satu riwayat Sahih dinyatakan: “HajarAswad dan Makam Ibrahim berasal dari batu-batu ruby syurga yang kalaulah tidak kerana sentuhan dosa-dosa manusia akan dapat menyinari antara timur dan barat. Setiap orang sakit yang memegangnya akan sembuh dari sakitnya”

Duhulunya batu Hajar Aswad itu putih bersih, tetapi akibat dicium oleh setiap orang yang datang menziarahi Ka’bah, ia menjadi hitam seperti terdapat sekarang. Wallahu a’alam.

2. “‘Barangsiapa menunaikan ibadah haji, dan ia tak berbuat rafats dan fasik, maka ia kembali (suci dan bersih) seperti anak manusia yang baru lahir dari perut ibunya.” (Muttafaqun alaihi).

3. Mencium hajar aswad pada masa menunaikan Haji Di Baitullah tidak dapat diwakilkan, Ia menjadi penyedut dosa tanpa kita sedari, alangkah beruntungnya orang yang boleh menyentuh, mengusap dan memegangnya.

Hadis Siti Aisyah RA mengatakan bahawa Rasul SAW bersabda:

“Nikmatilah (peganglah) Hajar Aswad ini sebelum diangkat (dari bumi). Ia berasal dari syurga dan setiap sesuatu yang keluar dari syurga akan kembali ke syurga sebelum kiamat”.

Akhir kata, Kita semua tahu jika Hajar Aswad hanyalah batu yang tidak memberikan mudarat atau manfaat, begitu juga dengan Ka’bah, ia hanyalah bangunan yang terbuat dari batu.

Akan tetapi apa yang kita lakukan dalam proses ibadah haji tersebut lebih baik kita niatkan sekadar mengikuti ajaran dan sunnah Nabi SAW.

Umar bin Khatab pun juga pernah mengatakan “Aku tahu bahawa kau hanyalah batu, kalaulah bukan kerana aku melihat kekasihku Nabi SAW menciummu dan menyentuhmu, maka aku tidak akan menyentuhmu atau menciummu”

Jadi apa yang dikerjakan berjuta juta umat islam, scientis muslim, dan orang -orang yang pandai bukanlah menyembah Batu seperti yang banyak dituduhkan kaum yang kerdil sekali akalnya.

Kerana ada rahsia besar dibalik setiap perilaku Nabi Muhammad saw dan sebab tentu saja apa yang dilakukan oleh beliau pastilah berasal dari Allah, sebagaimana yang terdapat dalam firmanNya :

“Dan tiadalah yang diucapkannya itu menurut kemahuan hawa nafsunya. Ucapannya itu tiada lain hanyalah wahyu yang diwahyukan” (QS. An-Najm : 53 )

Allaaahu Akbar, tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Muhammad Saw adalah utusan Allah. Muhammad hanyalah seorang Rasul, Sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang Rasul.

Mulai saat ini mari kita cuba berperilaku sebagaimana Nabi Muhammad, mencontohinya dalam segala tindak tanduk, makan, minum, berpakaian, hingga tidurnya, sekalipun kita tidak mengerti rahsia besar di sebaliknya.

Wallahu’alam….

Incoming search terms:
batu hajar aswad,hajarul aswad,sejarah hajar aswad,mencium hajar aswad,mimpi mencium hajar aswad,arti mimpi mencium hajar aswad,hajar aswad dalam al quran,gambar hajar aswad,rahsia allah dan muhammad,keistimewaan hajar aswad,kelebihan hajar aswad,arti mimpi cium hajar aswad,fadilah mencium hajar aswad,arti mimpi mencium kabah dan hajar aswad,keistimewaan mencium hajar aswad,hikmah mencium hajarul aswad,www fadilah hajar aswad,tafsir mimpi cium hajar aswad,hajar aswad cabul,kelebihan cium hajar aswad,ganjaran mencium hajar aswad,hikmah mencium hajar aswad,kelebihan mencium hajarul aswad,mimpi mencium batu hajar aswad,fadillah mencium hajar aswad,mimpi mencium kabah,Tafsir mimpi mencium hajar aswad,arti mimpi mencium hajar aswad dan kabah,kelebihan mencium,mimpi mencium batu hajar arwad,tanda mimpi mencium hajar aswad,wajibkah mencium batu hajar asward di mekah,waktu sesuai pegang hajarul aswad,mimpi melihat kabah dan mencium hajar aswad,Mimpi melihat hajar aswad,mimpi cium hajar aswad,tafsir mimpi mencium hajar aswad/,mimpi lihat kabah dn cium Azwar aswat,www makna mipi menciyum kabah,mimpi cium ka\bah,mimpi cium kabah,mimpi cium hajaral aswad,mimpi mencium kabah/hajar aswad,mimpi mencium hajar as,mimpi mencium ka\bah,mimpi nyium hajar aswad,padilah mencium kabah,Mimpi mencium hazar aswad sambil menangis pertanda apakah itu?,Mimpi mencium hazar aswad,pahala mencium hajar aswad,pengajaran dari hadis hajatul aswad,mimpi mencium hajar aswat,pahala mencium,petanda tidak dapat mencium hajarul aswad,mimpi mencium haji,tafsir dan makna hajar aswad,tafsir mimpi mencium ajar aswat,Что внутри Каабы,mimpi batu hajar aswad,maksud mimpi melihat hajar aswad,batu hajarul aswad,arti mimpi mengecup hazar aswat,Arti mimpi mencium kabah,arti mimpi medium ajar ashwat,arti mimpi dari memegang batu hajar aswad,arti mimpi cium hajar aswat,arti mimpi cium baitullah,arti mimpi ada di mekah dan memegang ajwar aswad,Arti kata ajjar asswat,arti dari mimpi mencium hajar aswad/,apakah yang di cium dalam kaabah,Apakah tanda mimpi jumpa hajar aswad,apakah rahsia di sebalik pintu kaabah,Apa ka maksud mimpi di cium and hampir di sentuh,apa artinya klo mimpi mencium ajar aswat,apa arti mimpi mencium hajar aswad,bermimpi mencium hajar azwat,Disebalik kisah batu hitam haji aswad,fadhilah mencium hajar aswad,makna mimpi cium kabah,makna mencium hajar aswad dan tawaf,kelebihan mengucup hajarul aswad,kelebihan mencium batu hajral aswad,kelebihan mecium hajralaswad,akibat mencium hajarul aswad,kebaikan ciun hajarul,hikmah tawaf & asal usul tawaf,hikmah mencium hajar aswat,Hidayah saat bermimpi mencium hajar aswad,hadiths hajarul aswad,gambar hajarul aswad,gambar batu maqom ibrahim,gambar batu hajarul aswad,fadilat cium hajarul aswad,fadilah cium hajar aswad,apa arti mimpi cium kabah

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

CommentLuv badge